Faillissementsaanvraag Saab weer ingetrokken

Saab is weer failliet

Klanten krijgen de sleutels van de eerste Nevs-Saab. Foto: Nevs

Even bungelde Saab weer aan de rand van de afgrond. Maandag werd het faillissement van Saab-eigenaar Nevs aangevraagd door een toeleverancier uit Göteborg. Maar die heeft de aanvraag gisteren weer ingetrokken.

De eigenaar van het bedrijf in Göteborg heeft informatie ontvangen van Nevs over de toekomstplannen van de autofabrikant en de gesprekken van Nevs met samenwerkingspartners en investeerders. Om die reden is de faillissementsaanvraag ingetrokken.

Nevs heeft bij de toeleverancier in Göteborg slechts 150.000 kronen schuld (ruim 16.300 euro), maar de totale schuldenberg van het bedrijf is veel hoger. Vier bedrijven eisen via Kronofogden, de Zweedse deurwaarder, een bedrag van in totaal 3,5 miljoen kronen bedragen (381.000 euro).

Het totaal aan onbetaalde rekeningen van Nevs, zo’n 110 in totaal, beloopt naar verluidt 48 miljoen kronen (5,2 miljoen euro).

Productie stilgelegd

Het gaat hoe dan ook niet goed met de fabrikant van de Saab-auto’s. Nevs stopte in mei met de productie van nieuwe auto’s in de fabriek in Trollhättan. Het bedrijf kondigde ook aan geen volledige werkgelegenheid meer te kunnen garanderen voor de 250 mensen die in vaste dienst zijn. Momenteel wordt er alleen licht onderhoudswerk gedaan.

Hoewel de aanvraag van het faillissement is ingetrokken, is het niet ondenkbaar dat een ander bedrijf eenzelfde stap zet. Ook dan kan een bankroet naderbij zijn.

Elektrische Saab

Nevs is van herkomst een Chinees bedrijf. De naam staat voor National Electric Vehicle Sweden, de hoofdaandeelhouder is het Chinese National Modern Energy Holdings Die onderneming nam Saab in 2012 over. Het legendarische Zweedse automerk was destijds al failliet na in de eindfase korte tijd eigendom te zijn geweest van het Nederlandse Spyker.

Nevs wil Saab nieuw leven inblazen als producent van elektrische auto’s. Zover is het nog niet gekomen. De Saab 9-3 die begin dit jaar in productie ging, heeft gewoon een benzinemotor. De wagen is niet meer dan een opgefrist oud model en deed de harten van de autoliefhebber vooralsnog niet sneller kloppen.

Al vanaf de overname kampt Nevs met financiële problemen. Er zijn de voorbije twee jaar regelmatig berichten de wereld ingegaan over nieuwe investeerders, maar die zijn tot dusver niet op komen dagen.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,