Overstromingen in Zweden door zware regen

Amper bekomen van een langdurige bosbrand, heeft Zweden met een nieuwe catastrofe af te rekenen. In het westen van Zweden heeft hevige regenval voor overstromingen en verkeersellende gezorgd.

De problemen begonnen eergisteren in de provincie Halland aan de westkust. Met name de plaats Getinge bij Halmstad is getroffen. Het peil van de rivieren Suseån en Nissan steeg vervaarlijk. Straten en woningen liepen onder, scholen en openbare gebouwen werden gesloten. Inwoners zagen de vissen door de straten zwemmen.

Bovenstaande beelden zijn gemaakt door fotografe Maria Berg uit Getinge. Hoewel de problemen niet voorbij zijn en er kans is op meer regen, lijkt het ergste achter de rug.

Wateroverlast in Värmland

Nu is er vooral sprake van wateroverlast in het zuiden van de iets noordelijker gelegen provincie Värmland. Vooral bij Väse en Kristinehamn heeft zware regenval voor ellende gezorgd. Wegen, winkels en huizen staan onder water. Hulpdiensten proberen zoveel mogelijk water uit getroffen woningen te pompen. Op sommige plaatsen viel ook de stroom uit.

Het treinverkeer ligt stil, wat betekent dat ook de drukke route tussen Oslo en Stockholm is onderbroken. De meteorologische dienst SMHI waarschuwt ondertussen voor meer regen.

Ook vanuit Västergötland, de provincie rond Göteborg, komen berichten van overstromingen en rivieren die buiten de oevers zijn getreden. Zowel hier als in Halland moeten de inwoners voorbereid zijn op nog meer regen.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,