Tablet paracetamol straks alleen in apotheek

Paracetamol staat ter discussie in Zweden.

Paracetamol ter discussie in Zweden. Foto: DNZ

Zweden gaat tabletten met paracetamol uit de schappen van de supermarkt en andere winkels halen. Dat wil althans de overheidsdienst Läkemedelsverket. Vanaf maart 2015 zou de pijnstiller alleen via apotheken te koop moeten zijn.

Paracetamol is een van de populairste medicijnen tegen pijn en koorts. Het is te koop in tabletvorm en ook als drankje. Bekende merken in Zweden zijn Alvedon en Panodil. Vroeger was het in Zweden alleen bij de apotheek te koop. Sinds november 2009 mag paracetamol vrij verkocht worden in supermarkten, benzinestations en andere winkels.

Paracetamol wordt beschouwd als een veilig middel zolang mensen zich aan de voorschriften houden. Wie de maximaal aangeraden dosis overschrijdt, kan echter de lever ernstig beschadigen.

Meer vergiftigingen

Läkemedelsverket is de Zweedse tegenhanger van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. De dienst constateert nu dat het aantal vergiftigingen door paracetamol de laatste jaren is verdubbeld. In 2006 werden er nog 529 mensen in Zweedse ziekenhuizen opgenomen omdat ze te veel paracetamol hadden geslikt. In 2013 bedroeg dit aantal inmiddels 1161.

Volgens Anders Carlsten, directeur van Läkemedelsverket, kan het werkelijke aantal zelfs hoger liggen omdat er mogelijk gevallen zijn die niet gemeld worden bij de vergiftigingscentrale GIC van de Zweedse gezondheidszorg.

De dienst ziet een verband tussen de toegenomen beschikbaarheid en het aantal vergiftigingen. Momenteel zijn er ongeveer 5600 verkooppunten van paracetamol in Zweden, bijna zes keer zoveel als in 2009.

Nog wel in vloeibare vorm

Läkemedelsverket wil nu de tabletten weren uit gewone winkels. Hiervoor moet de patiënt dan weer naar de apotheek. Paracetamol is vloeibare vorm en als bruistablet mag wel in de vrije verkoop blijven. “Paracetamol in tabletvorm staat voor de meeste gevallen van vergiftiging. Daarom willen we de toegankelijkheid hiervan begrenzen”, zegt Carlsten.

Mark Personne van de vergiftigingscentrale GIC vraagt zich af of die maatregel wel volstaat. Tegen het persbureau TT zegt hij dat men zich ook vragen kan stellen bij paracetamol waar een smaakstof aan is toegevoegd, en aan de sterkere eengramstabletten waarvoor de laatste tijd veel reclame wordt gemaakt.

De geneesmiddelenindustrie krijgt nu de kans om aan Läkemedelsverket haar visie te geven voordat de tabletten met de pijnstiller uit de supermarkt verdwijnt.

Geen toename in Nederland

Overigens heeft Nederland andere ervaringen met paracetamol. In 2010 stelde het Nederlandse Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum dat de bredere verkrijgbaarheid van de pijnstiller door de algemene verkoop niet heeft geleid tot een extra toename van het aantal gemelde paracetamolvergiftigingen.

In Groot-Brittannië mag paracetamol voortaan alleen in verpakkingen van maximaal 16 tabletten worden verkocht. Tussen 2000 en 2008 overleden daar jaarlijks 90 tot 155 mensen door vergifiting met paracetamol.

Reacties

reacties

Lees meer over:,