Toename van kinkhoest en listeria in Zweden

Kinkhoest onder Zweedse baby's neemt toe.

Kinkhoest onder Zweedse baby’s neemt toe. Foto: Ruslan Olinchuk

Het aantal mensen in Zweden met een listeria-infectie (listeriose) en kinkhoest is dit jaar flink toegenomen. De dienst voor de volksgezondheid in Zweden heeft daarom een officiële waarschuwing verspreid voor deze ernstige besmettelijke ziektes.

Vanaf het begin van het jaar tot midden augustus heeft Folkhälsomyndigheten 94 gevallen van listeriose geregistreerd. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als het hele vorige jaar. In vijf gevallen ging het om zwangere vrouwen.

Het gaat om twee uitbraken. De eerste begon in oktober 2013 en had mogelijk te maken met listeria in paté, ham of salami. In mei was er een tweede uitbraak, waarvan de oorzaak onduidelijk is. In beide gevallen waren de meeste bestemmingen in het zuiden van Zweden. Er zou geen verband zijn met de recente uitbraak in Denemarken.

Listeria in koelkast

Listeria is een bacterie die, anders dan andere bacteriën, ook in de koelkast kan groeien. Ze wordt het meest aangetroffen in vleeswaren, gerookte en gemarineerde zalm, zachte kazen en kant-en-klaargerechten.

Een infectie ofwel listeriose kan leiden tot koorts, gewrichtspijn en maagklachten. Vooral mensen met een zwak immuunsysteem kunnen onder meer ook meningitis (hersenvliesontsteking), longontsteking, bloedvergiftiging en een infecte van de hartkleppen krijgen van de bacterie. Zwangere vrouwen lopen kans op een miskraam of doodgeboren kind.

Baby’s met kinkhoest

De dienst heeft dit jaar ook 195 gevallen van kinkhoest geteld. In de voorgaande drie jaar varieerde het aantal voor het hele jaar tussen 99 en 139. De meeste meldingen kwamen deze zomer uit de provincie Gävleborg.

Twee baby’s van amper een maand oud zijn eraan overleden. De ziekte komt het meest voor onder zuigelingen omdat deze vaak nog niet ingeënt zijn. Baby’s krijgen het meestal van iemand in hun omgeving. Als een familielid de ziekte heeft, kunnen zuigelingen preventief antibiotica krijgen.

In Zweden krijgen kinderen van 3, 5 en 12 maanden oud een cocktail met vaccinaties, onder meer tegen kinkhoest. Meer dan 98 procent van de Zweedse kinderen wordt ingeënt.

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie en is zeer besmettelijk. In eerste intsantie lijkt het op een gewone verkoudheid. De hoestbuien worden echter almaar heviger en de ziekte kan tot ernstige complicaties leiden.

Reacties

reacties

Lees meer over:,