Bosbrandgebied Zweden wordt nieuw reservaat

Bosbrand Zweden

Bosbranden creëren unieke natuur. Foto: 123rf

Zo’n 400 hectare van het gebied dat vorige maand ten prooi viel aan een grote bosbrand in Zweden, wordt natuurreservaat. Dat heeft de Zweedse overheidsdienst Naturvårdsverket bekendgemaakt.

Het gaat om een gebied dat eigendom is van het bisdom Västerås in de provincie Västmanland. Door er een natuurreservaat van te maken blijft de unieke natuurwaarde bewaard die het gevolg is van de grote brand.

Nieuwe kansen

Bosbranden zijn tragisch voor mensen, maar bieden de natuur nieuwe kansen, constateert Naturvårdsverket. Sommige dieren en planten gedijen goed in een voormalig bosbrandgebied en loofbomen vestigen zich vaak voor het eerst in zo’n omgeving. Naturvårdsverket noemt ondermeer spechten en keversoorten als dieren die het in zulke bossen goed naar hun zin hebben.

“De brand in Västmanland heeft grote verwoestingen aangericht waar veel mensen onder lijden”, zegt Bo Lundin van Naturvårdsverket.

“Ondanks die verwoesting hebben we de mogelijkheid om belangrijke natuurlijke waarden te bewaren en creëren voor flora en fauna die afhankelijk zijn van de brand. Die zijn uniek voor Zweden in de moderne tijd.”

Eén dode bij bosbrand

Vierhonderd hectare is overigens een fractie van het hele gebied. Naar schatting 13.800 hectare bos werd getroffen door de brand die 31 juli begon in de omgeving van Sala.

De bosbrand in Zweden woedde het hevigst in de eerste twee weken van augustus. Met hulp van helikopters en blusvliegtuigen uit Frankrijk en Italië kregen de reddingsdiensten het vuur onder controle. Een periode met regenval bracht verdere verlichting. Niettemin werd ook vorige week hier en daar nog nageblust.

Bij de brand kwam een bosarbeider om het leven. Circa 25 gebouwen brandden af of liepen ernstige schade op.

De kosten van het blussen en het reddingswerk waren ook aanzienlijk. De regering trok hiervoor 300 miljoen kronen extra uit. De bosbrand was de grootste in de moderne Zweedse geschiedenis.

Reacties

reacties

Lees meer over:, , ,