Rijke Zweden negeren bedelaar, arme geven geld

Solidariteit is vaak het sterkst bij mensen die het zelf niet breed hebben. Ook in Zweden. Dit blijkt uit een YouTube-video, opgenomen in Stockholm. Het filmpje is in twee dagen tijd al bijna 300.000 keer bekeken.

Konrad Ydhage van het YouTube-kanaal STHLM Panda ging verkleed de straat op en vroeg voorbijgangers om een Zweedse kroon. Eerst deed hij het op Stureplan, het plein in Stockholm waar de rijke en succesvolle Zweden zich het liefst laten zien. Twee uur lang sprak hij mensen aan, maar kreeg niets.  Een verborgen camera legde alles vast.

Vervolgens herhaalde hij het experiment in Rinkeby, een buitenwijk van Stockholm waar voornamelijk migranten wonen. De werkloosheid is er hoog, de inkomens zijn er laag. Maar hoewel hier vooral arme mensen wonen, haalde Konrad Ydhage er binnen een uur 245 kronen op. Meer dan de helft van de mensen die hij aansprak gaf hem geld, soms ook beduidend meer dan een kroon.

Groot was de verbazing toen Ydhage de gulle gevers direct alles dubbel wilde terugbetalen.

Sociale experimenten

Ydhage noemt zijn activiteiten “sociale experimenten”. Hij is sterk geboeid door hoe mensen reageren op bedelaars en daklozen. Op een eerder filmpje liet hij zich hoestend neervallen in een park in de trendy wijk Södermalm in Stockholm. Ruim twee minuten en tientallen voorbijgangers later, waren er twee mensen die hem overeind hielpen.

Een andere keer speelde hij, opnieuw in de Zweedse hoofdstad, voor een slapende bedelaar die zich er zogenaamd niet van bewust was dat iemand 500 kronen voor hem had neergelegd. Eén persoon maakte hem wakker om hem erop te attenderen. Een andere voorbijganger graaide het geld weg en stak het in zijn eigen zak. Daarna kwam er twee Russisch sprekende mannen die wilden weten wat hij aan het doen was en zeiden dat hij hun gezicht niet mocht filmen.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,