“Zweden Democraten” verzamelen schandalen

Zweden Democraten

Jimmie Åkesson van Sverigedemokraterna. Foto: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 3.0

De Zweedse partij Sverigedemokraterna rijgt het ene schandaal aan het andere, een week voor de verkiezingen in Zweden. Vandaag werd bekend dat Christoffer Dulny, de leider van de Stockholmse afdeling, zich terugtrekt als kandidaat. Gisteren publiceerde de krant Expressen racistische commentare die hij op de beruchte extreemrechtse website Avpixlat had gezet.

Volgens de laatste opiniepeilingen haalt de partij Sverigedemokraterna (SD) bij de verkiezingen komende zondag zo’n 10 procent van de Zweedse stemmen. Een op tien Zweden kiest in dat geval extreem-rechts: dat is meer dan ooit. De partij is nationalistisch, tegen de EU en fel gekant tegen de toestroom van migranten.

Sverigedemokraterna, in Nederlandse media vaak Zweden Democraten genoemd, heeft haar wortels in neonazi-kringen.  Onder leiding van Jimmie Åkesson lijkt de partij een meer gematigde koers te voeren.

Officieel voeren de Zweden Democraten een nultolerantiebeleid tegenover racisme. Maar buiten de deur van de Zweedse rijksdag wordt door partijleden nog altijd heel andere taal gesproken dan Åkesson in openbare debatten bezigt.

“Migranten zijn leugenaars”

De krant Expressen kwam erachter dat Christoffer Dulny, kandidaat voor het parlement en hoofd van de Stockholmse afdeling, teksten bijdroeg aan extreem-rechtse websites. Hij schreef onder meer dat migranten de “ergste leugenaars” zijn en velen van hen geen “moreel kompas” hebben. “Arabieren hebben gewelddadigere genen”, zette hij bij een andere gelegenheid in een mail aan Politiskt Inkorrekt, de voorganger van Avpixlat.

Dulny zou aan die website ook de persoonsgegevens en adressen van Bosniërs hebben gegeven die verdacht werden van misdrijven.

Tegenover Expressen zei Dulny inderdaad dergelijke mails te hebben geschreven. Hij gaf toe dat ze racistisch konden overkomen, maar beweert geen racistische opvattingen te hebben. Bovendien zou hij een aantal van die uitlatingen hebben gedaan voor hij politiek actief werd.

Gisteravond reageerde hij ook in het veelbekeken nieuwsprogramma Aktuellt. Dulny zei toen spijt te hebben van de uitlatingen. Ze waren volgens hem gedaan onder stress en geïnspireerd door een negatieve ervaring met telefonische verkopers. Vandaag koos hij ervoor om zich terug te trekken als kandidaat “om geen belasting voor de partij te vormen”.

Bananenboot

De Stockholmer is echter niet de enige binnen zijn partij die zich zo over buitenlanders uitlaat. De leiding van Zweden Democraten heeft nog vijf mensen gevraagd te vertrekken vanwege soortgelijke escapades.

Victoria Turiunen, kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in het rustieke Fagersta, schreef op haar Facebook-pagina dat de Zweedse atlete Abeba Aregawi, geboren in Ethiopië, terug naar haar “bananenboot” moest gaan. “Ik wil je hier niet hebben.”

Dit werd afgelopen weekend bekend. Haar lokale partijvoorzitter haastte zich om te zeggen dat hij haar hiervoor een reprimande heeft gegeven. Ook hier luidde het dat Turinen niet politiek actief was toen ze een en ander schreef.

Hakenkruis

Amper twee dagen eerder kwam de 20 jaar jonge Halmstadse SD-lijsttrekker Catharina Strandqvist in opspraak. Het tijdschrift Expo publiceerde foto’s van haar waarop ze, vrolijk lachend, te zien is met een armband waarop een hakenkruis staat afgebeeld.

Erik Hellsborn, bestuurslid van Sverigedemokraterna in Halland, vond het niet zo erg. De foto was genomen op een feest toen ze 18 was en veel gedronken had, liet hij weten. “Het is heel normaal dat jongeren kattekwaad uithalen en provoceren als ze dronken zijn.” En natuurlijk had Strandqvist geen nazistische opvattingen, voegde hij eraan toe.

De partijleiding in Stockholm deed er wat minder luchtig over en beloofde een onderzoek naar de achtergronden. Strandqvist besloot zich zaterdag al terug te trekken als lijsttrekker.

Schandalen zijn goed voor SD

Leden van Sverigedemokraterna die zich racistisch gedragen, grof zijn tegenover mensen met een ander kleurtje, vrouwen kleineren of hatelijke teksten op websites schrijven: wie de archieven van de kranten raadpleegt komt ze met de regelmaat van de klok tegen.

Toch groeit de aanhang van de partij en wacht ze zondag mogelijk de grootste overwinning in haar bestaan. Volgens politicoloog Andreas Johansson Heinö spint de partij zelfs garen bij dit soort voorvallen.

“Wie sympathiseert met SD, heeft meestal een lager vertrouwen in de media. Men vat dit soort schandalen op als een deel van een campagne. Het versterkt het beeld van SD als een partij die tegen het establishment vecht”, vertelde hij aan de Zweedse tv.

Tolerant land

Ondanks het succes van de partij is Zweden op politiek vlak nog altijd een zeer tolerant land binnen Europa. De opvatting dat het land een menselijk gezicht moet tonen en open dient te staan voor vluchtelingen, wordt breed gedragen. Sverigedemokraterna zijn de enige partij in het parlement die zich hiertegen keert. Niemand wil met ze regeren.

De kans dat de Zweden Democraten al hun ideeën in de praktijk kunnen omzetten is, op korte termijn, onwaarschijnlijk. De voorbije vier jaar gaf ze op sociaaleconomische thema’s wel vaak steun aan het minderheidskabinet van premier Reinfeldt. Maar als het om het vluchtelingenbeleid ging, kon Reinfeldt vertrouwen op de linkse oppositie.

Reacties

reacties