Zweedse speelfilm valt in de prijzen

De Zweedse speelfilm En duva satt på en gren och funderade på tillvaron heeft dit weekend de Gouden Leeuw gewonnen op het prestigieuze filmfestival van Venetië.

Het drama van regisseur Roy Andersson is het laatste deel van “een trilogie over wat het is om mens te zijn”. Eerder verschenen Sånger från andra våningen (2000) en Du levande ingår (2007).

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (een duif zat op een tak en dacht na over het bestaan) draait rond twee mensen die zich door tijd en ruimte begeven. De scènes zijn kort en hebben een tragikomische inslag. Hoofdrolspelers zijn Holger Andersson en Nils Westblom.

Hierboven is de trailer te zien.

Tableaus

De 71-jarige Roy Andersson is bekend vanwege het gebruik van tableaus: levende schilderijen, al of niet met acteurs in geënsceneerde poses. Daarvan zitten er 37 in de bekroonde film.

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron is zijn vijfde lange speelfilm. Daarnaast heeft Andersson korte films gemaakt, enkele documentaires en diverse commercials. Zijn werk heeft meerdere prijzen gewonnen. Bij het grote publiek is zijn debuutfilm En kärlekshistoria uit 1970 nog altijd de bekendste.

De film komt 14 november in de Zweedse bioscoop.

Reacties

reacties

Lees meer over: