Stefan Löfven officieel premier van Zweden

Stefan Löfven - premier van Zweden

Nu is hij premier: Stefan Löfven. Foto: Magnus Länje

Stefan Löfven (57) is vandaag gekozen tot nieuwe premier van Zweden. Morgen presenteert de sociaaldemocraat zijn regering.

Dat Löfven premier zou worden, stond al min of meer vast sinds de verkiezingen op 14 september. Zijn partij Socialdemokraterna kwam toen als grootste uit de bus. De sociaaldemocraten gaan nu een regering vormen met de groene Miljöpartiet.

Het waren ook deze twee partijen die vandaag kozen voor Löfven als premier in het Zweedse parlement. Dit betekent dat maar 132 van de 335 aanwezige parlementariërs instemden met zijn benoeming. Omdat er slechts 49 tegenstemmers waren en 154 leden zich van stemming onthielden, kon hij toch worden aangewezen als premier.

De tegenstemmers waren de leden van de nationalistische Sverigedemokraterna. De vier partijen van de vorige centrumrechtse regeringscoalitie als ook de kleine linkse Vänsterpartiet onthielden zich van stemming.

Water in de wijn

Löfven presenteert morgen een regering die, net als de premier zelf, geen meerderheid zal krijgen in de Zweedse rijksdag. Het is dan ook de vraag in hoeverre sociaaldemocraten en groenen hun regeringsprogramma kunnen doorvoeren.

Verwacht wordt dat ze veel water in de wijn moeten doen om te kunnen regeren. Of ze daartoe bereid zijn, zal de komende maand blijken als de regering de begroting voor 2015 presenteert. Het is geenszins uitgesloten dat de regering-Löfven dan al in moeilijkheden komt.

Voor de sociaaldemocraten is het in ieder geval even feest. Löfven is de eerste premier van de partij sinds Göran Persson in 2006 het stokje doorgaf aan de conservatief Reinfeldt.

Lasser en vakbondsman

Stefan Löfven komt uit Stockholm. Omdat zijn vader vroegtijdig overleed en zijn moeder niet voor hem kon zorgen, groeide hij op in een pleeggezin. Löfven volgde een opleiding tot lasser en werkte jarenlang bij Hägglund & Söner in het Noord-Zweedse Örnsköldsvik. Dit bedrijf maakt voertuigen voor de defensie-industrie, waaronder tanks.

Vanaf 1995 werkte Löfven voor de Zweedse metaalvakbond, waar hij meerdere leidinggevende functies had. In 2012 volgde hij Håkan Juholt op als leider van de sociaaldemocratische partij waarvan hij al sinds zijn jeugd lid is. Hij is de eerste Zweedse premier zonder eerdere ervaring als parlementslid of minister.

Zijn voorganger Fredrik Reinfeldt, die van 2006 tot vandaag premier was, maakte op de verkiezingsavond bekend zijn functie neer te leggen. Ook treedt hij komend voorjaar af als leider van zijn partij Moderaterna. Hij was vandaag wel aanwezig bij de stemming in de rijksdag, maar ontweek vragen van journalisten.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,