Premier: “Zweden moet leiden en inspireren”

Premier Stefan Löfven

Stefan Löfven leidt de nieuwe Zweedse regering. Foto: Jens Olsson

Premier Löfven heeft vandaag zijn regering gepresenteerd. Die telt 23 ministers, de gisteren al benoemde Löfven meegerekend: zes groenen en zeventien sociaaldemocraten.

Het is voor het eerst sinds vijftig jaar dat de sociaaldemocraten een coalitie hebben gevormd. Åsa Romson is vice-premier en tevens klimaat- en milieuminister. Zij is een van de twee woordvoerders van de groene Miljöpartiet. De andere, Gustav Fridolin, volgt de liberaal Björklund op als minister van onderwijs.

Margot Wallström van de sociaaldemocraten volgt Carl Bildt op als minister van buitenlandse zaken. Zij zat vroeger in het Europees parlement. Partijgenote Magdalena Andersson neemt de zware post van financien over van Anders Borg die aangekondigd heeft de politiek te verlaten.

Nieuwe regering maar hoe lang?

Het is een minderheidsregering. Anders dan de vorige Zweedse regering kan de nieuwe niet bij voorbaat rekening houden op gedoogsteun van een andere partij. De kleine linkse Vänsterpartiet, die aanvankelijk hoopte een plek in de coalitie te krijgen, heeft uiteindelijk voor de oppostie gekozen.

Met de vier partijen die de vorige, centrumrechtse coalitie vormden zijn evenmin afspraken gemaakt. Steun van de extreem-rechtse Sverigedemokraterna is voor de regering zelf onbespreekbaar.

Stefan Löfven wacht dan ook een moeilijke tijd als premier. De voormalige vakbondsman zal waarschijnlijk meer dan eens zijn ervaring als onderhandelaar moeten gebruiken. Al was het maar om volgende maand de begroting voor 2015 erdoor te krijgen. Mocht de centrumrechtse oppositie een tegenbegroting indienen die steun krijgt van Sverigedemokraterna, is er een regeringscrisis.

“Leidende en inspirerende kracht”

In de regeringsverklaring hield de sociaaldemocraat zich tamelijk op de vlakte over de plannen van de regering. Hij zei dat Zweden “een leidende en inspirerende kracht in de wereld” moest zijn.

Hij beloofde werkloze jongeren binnen 90 dagen werk, maar ook hogere uitkeringen voor werklozen. Tevens hield hij vast aan het plan om het gymnasium verplicht te stellen; een voorstel waarvan nu al zeker is dat het geen meerderheid in het parlement krijgt.

De nieuwe regering denkt er niet aan om lid te worden van de NAVO, maar wil buurlanden en EU-landen eventueel wel militair steunen als dat nodig is. Verder beloofde Löfven dat Zweden de staat Palestina officieel gaat erkennen. De premier zei dat alle Zweedse gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen in de opvang van vluchtelingen. Ook wil hij dat andere EU-landen meer gaan doen om vluchtelingen op te nemen.

Kernenergie

De groene invloed bleek uit het voornemen om kernenergie op termijn te vervangen door andere energiebronnen, al is niet duidelijk wanneer en hoe dat moet gebeuren. Ook komt er een bonus voor milieuvriendelijke auto’s, als het aan deze regering ligt.

Löfven zei dat Zweden nu een “feministische regering” heeft. Beursgenoteerde bedrijven moeten straks een verplicht percentage vrouwen in het bestuur hebben, liet hij weten. Ook voor dit voorstel zal Löfven echter steun van anderen moeten krijgen.

Winst maken in de welzijnssector blijft mogelijk, maar wordt wel aan strakkere regels gebonden. Voor Vänsterpartiet, die zulke winsten wil verbieden, was dit reden om in de oppositie te gaan.

Reacties

reacties

Lees meer over:,