Is betalen voor emigratieadvies zinvol?

Je droomt van Zweden en denkt aan emigratie? Advies kan nooit kwaad. Nederlanders en Belgen die naar Zweden willen verhuizen, kunnen op tal van manieren raad en praktische, individuele hulp krijgen. Maar waar moet je op letten als je een commerciële adviseur in de hand neemt?

Nu steeds meer mensen besluiten te emigreren naar Zweden, is emigratieadvies een bloeiende bedrijfstak aan het worden. Wie de “branche” overziet, kan de aanbieders in de volgende groepen indelen:

  • commerciële bureaus die adviseren over mogelijkheden in Zweden en/of helpen bij het regelen van praktische zaken, bijvoorbeeld door marktonderzoek te doen of formulieren in te vullen
  • woningbemiddelaars die zich richten op Nederlandstalige emigranten
  • consultatiebureaus die helpen bij het bestrijden van relocation stresshier is een voorbeeld
  • zogenaamde emigratiecoaches
  • lokale emigratieprojecten van Zweedse gemeenten die gratis ondersteuning bieden.

Verder zijn er natuurlijk diverse websites, zoals deze, die gratis informatie aanbieden. Die verstrekken in de regel echter geen individuele hulp.

Bemiddelaar als klankbord

emigratie-adviesIs het zinvol om een commerciële bemiddelaar in de hand te nemen? Daarover lopen de meningen uiteen. Het is een persoonlijke kwestie. Er zijn mensen die graag een onafhankelijk klankbord hebben; iemand die ze kan vertellen of een plan haalbaar is.

Een emigratiebureau kan die rol vervullen, zeker als de adviseur de lokale situatie goed kent. Plaatselijke contacten kunnen plannen in theorie ook bespoedigen. Ook in Zweden helpt het als je een kruiwagen hebt.

Daarnaast is het weleens handig raad te vragen als de Zweedse bureaucratische molen wat stroef draait. Regelingen sluiten soms niet goed op elkaar aan, en instanties werken weleens langs elkaar heen. Ja, soms is het net Nederland!

Toch is enige waakzaamheid geboden. Emigratiebemiddelaar is geen beroep waarvoor je gestudeerd moet hebben. Iedereen mag zich zo noemen. Wie zelf is geëmigreerd, is niet automatisch een deskundige. Het is dus zinvol om referenties te vragen als je erover denkt de hulp van een bemiddelaar in te roepen. Laat je goed informeren en vraag de adviseur je van elke stap die hij/zij zet op de hoogte te houden.

Je kunt heel veel zelf doen

Het is belangrijk om te weten dat je – ook in Zweden – veel zaken zelf kunt doen, ook al lijken ze misschien ingewikkeld.

Het feit dat je nog geen Zweeds kent, hoeft geen belemmering te zijn. Veel formulieren en documenten van Zweedse instanties zijn zowel in het Zweeds als in het Engels beschikbaar. Je kunt ze meestal direct van hun websites downloaden. Veel Zweedse instellingen verstrekken online ook informatie in het Engels. En ook wie belt, kan vaak met Engels terecht.

Daarnaast is de Zweedse bureaucratie, ondanks de haperingen die er soms zijn, niet erger dan de Nederlandse of de Belgische. Vaak volstaat het invullen van een vragenlijst om een kwestie te regelen. En wie een Zweeeds persoonsnummer heeft – niet moeilijk te krijgen – ziet al snel veel deuren geopend.

Gespecialiseerde emigratiehulp: woningbemiddelaars

Woningbemiddelaars zijn veelal uitgeweken Nederlanders die in Zweden op zoek gaan naar onroerend goed voor landgenoten. Deze bemiddelaars zijn geen makelaars, maar tussenpersonen en je moet ze betalen voor hun diensten. Weet echter dat sommige van hun diensten ook worden verricht door Zweedse makelaars, en die doen dat helemaal gratis.

Uit ervaringen met bemiddelaars blijkt dat een aantal de lokale markt ook niet zo goed kent als je misschien zou verwachten. Het is ook nauwelijks te controleren of ze wel hun best doen en écht actief zoeken.

Desondanks kan het nuttig zijn een woningbemiddelaar in te schakelen. Er zijn in dit vakgebied ook heel integere, bekwame mensen actief.

Zij kunnen je een hoop tijd besparen door in jouw plaats een woning te bezichtigen en dan een foto- of videoverslag te maken. Mocht het huis tegenvallen, heb je je de kosten van een reis uitgespaard. Je kunt ze ook zelf op pad sturen als je op Internet iets ziet dat aantrekkelijk oogt. En het is zeker ook makkelijk om een woningbemiddelaar te hebben die je eigen taal spreekt.

Emigratiecoaches

Mensen die zich emigratiecoach noemen, houden zich bezig met psychologische en emotionele aspecten van landverhuizing. De scheidslijn met andere adviseurs is echter niet altijd duidelijk. Sommigen bieden namelijk ook praktische hulp.

Dat er bij een emigratie emoties komen kijken, spreekt vanzelf. Aan de ene kant laat je familie en vrienden achter, aan de andere kant ga je een avontuur tegemoet waarvan je hoge verwachtingen hebt – maar dat in de praktijk best kan tegenvallen. Een emigratiecoach wil mensen daarop voorbereiden, ideeën opperen en steun bieden.

Het is heel persoonlijk of je dergelijke begeleiding wil. Het veronderstelt dat je je kwetsbaar durft op te stellen. Dat is niet iedereen gegeven. Kies in ieder geval voor iemand met de nodige kwalificaties.

Het boek Emigreren kun je leren vertelt over de psychologische, sociale en praktische consequenties van emigreren. Ook Noord-Europa komt aan bod. Ga je naar Zweden, moet je zeker ook overwegen om deze handige checklist aan te schaffen.

Slotsom: commercieel emigratieadvies kan voordelen hebben, maar neem een kritische houding aan en ga niet uitsluitend af op verkooppraatjes. Het is jouw emigratie.

Reacties

reacties

Lees meer over: