Reinfeldt neemt afscheid van Zweedse politiek

Reinfeldt - Zweden

Reinfeldt zal niet langer op bushokjes staan. Foto: Francis Dean

Fredrik Reinfeldt is, anders dan andere rechtse politici in Europa, nooit tegemoet gekomen aan de wensen van racisten en zijn pleidooien voor tolerantie en openheid verdienen respect.

Met die woorden nam een van zijn grootste politieke tegenstanders, Jonas Sjöstedt van de linkse Vänsterpartiet, vandaag afscheid van de man die de voorbije acht jaar premier van Zweden was.

Reinfeldt trekt zich terug uit de binnenlandse politiek. Hij nam dit besluit na de nederlaag van zijn conservatieve partij Moderaterna in de verkiezingen vorige maand. In de Zweedse rijksdag namen de leiders van de andere politieke partijen vandaag afscheid van hem, hoewel hij formeel nog even lid van het parlement blijft.

Weinig goeds

De opvolger van Reinfeldt, sociaaldemocraat Stefan Löfven, wekte in zijn toespraakje de indruk nog altijd met de verkiezingscampagne bezig te zijn. De nieuwe premier noemde nog eens dat onder Reinfeldt de werkloosheid is gestegen en de schoolresultaten zijn gedaald. Maar hij zei ook niet te twijfelen aan de goede intenties van de nu opgestapte regering.

Jimmie Åkesson van Sverigdemokraterna had ook weinig goeds te melden en zei dat Zweden zich onder Reinfeldt in de volgens hem verkeerde richting heeft ontwikkeld.

De toon veranderde met Åsa Romson, wier Miljöpartiet nu met de sociaaldemocraten de nieuwe regering vormt. Zij toonde evenals Sjöstedt respect voor Reinfeldt’s tolerantie en het feit dat hij illegale minderjarigen recht op onderwijs en zorg heeft toegestaan.

Annie Lööf van de sociaal-liberale Centerpartiet meende dat Reinfeldt een plaats in de geschiedenisboeken krijgt. Ze prees de ex-premier ook omdat hij in volle verkiezingstijd nog de moeite nam om thuis te gaan koken voor zijn kinderen.

Slappe koffie

Liberaal Jan Björklund (Folkpartiet) zei dat het niet de besluiten in het parlement zijn die op de lange termijn standhouden, maar de opvattingen die veranderen. Daaraan droeg Reinfeldt in belangrijke mate bij. Christendemocraat Göran Hägglund, die samen met Lööf en Björklund in Reinfeldts laatste regering zat, roemde hem voor zijn teambuilding-kwaliteiten.

Fredrik Reinfeldt zelf luisterde met zijn gebruikelijke kalmte naar alle woorden van lof en kritiek. Hij moest lachen toen Björklund zei dat hij nu gelukkig niet meer de slappe koffie van het regeringsgebouw Rosenbad moet drinken. De leider van Folkpartiet gaf Reinfeldt een espresso-apparaat cadeau.

Ook de andere partijleiders hadden geschenken voor hem zoals biljetten voor een theatershow (van Löfven), een pan met vlees en worst (Lööf), het boek “Reinfeldteffekten” (Sjöstedt), een gift aan het vluchtelingenorgaan UNHCR (Åkesson) en een gereedschapsriem (Hägglund).

Sterke economie

Reinfeldt (49) blikte zelf terug op de 23 jaar, waarvan acht als premier, die hij in het parlement doorbracht. Toen hij kwam telde de rijksdag nog slechts vijf partijen. Nu zijn er acht. “De kiezer is meer veranderlijk geworden”, constateerde hij.

Als zijn grote successen noemde hij de toegenomen openheid van Zweden, de werkgelegenheid en de economie, “de sterkste die Zweden heeft gezien sinds veertig jaar”. Hij hield ook een pleidooi voor méér internationale samenwerking, ondanks dat sommige Zweedse partijen zich juist tegen de EU kanten.

Hij zei ook dat, ondanks de openheid, de vijandigheid tegenover buitenlanders is toegenomen. “Dat moeten we bestrijden. Het moet niet wij of zij zijn, maar alleen wij.”

Biografie

Reinfeldt werd geboren in Haninge bij Stockholm, maar bracht een deel van zijn jeugd door in Londen. Zijn vader werkte daar voor Shell. Terug in Zweden woonde de familie in Täby. Vader Bruno Reinfeldt was daar politiek actief; iets wat in 2009 eindigde nadat hij werd veroordeeld voor rijden onder invloed.

Fredrik Reinfeldt speelde theater en basketbal in zijn vrije tijd en studeerde economie aan de universiteit in Stockholm. Als 18-jarige werd hij lid van Moderaterna. Vijf jaar later werd hij gemeenteraadslid in Täby en na een periode als woordvoerder van de conservatieve jongerenorganisatie belandde hij in de rijksdag.

Binnen Moderaterna kreeg hij aanvankelijk scherpe kritiek omdat hij zich openlijk keerde tegen toenmalig partijleider Carl Bildt. Maar na een reeks verkiezingsnederlagen kozen de conservatieven in 2002 juist Reinfeldt als nieuwe leider. Hij moderniseerde de voorheen nogal elitaire partij en won het vertrouwen van de kiezer.

In 2006 werd hij premier, wat het startpunt was van twee opeenvolgende regeringen onder zijn hoede. Zijn vroegere opponent Bildt kreeg daarin een opgemerkte rol als minister van buitenlandse zaken. Reinfeldt kenmerkte zich zelf als een staatsman die door niets uit het lood te krijgen was.

Verenigde Naties

Reinfeldt zal nog even in het parlement blijven, maar niet meer als partijleider. Wat hij in de toekomst gaat doen, is niet bekend.

Het gerucht gaat dat hij kandidaat is om in 2016 Ban Ki-moon op te volgen als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Die functie is al eens door een Zweed bekleed, Dag Hammarskjöld. Reinfeldts diplomatieke kwaliteiten staan internationaal hoog aangeschreven. Bovendien gaat de functie van secretaris-generaal in de regel naar iemand uit een klein land.

Reinfeldt heeft de jongste weken veel tijd doorgebracht in New York, waar de VN zetelt. En zoals vandaag in de rijksdag nog bleek, is hij een warm voorstander van internationale samenwerking.

Reacties

reacties

Lees meer over:,