Op zoek naar een nieuwe bank in Zweden?

Banken in Zweden

Bij een bank telt niet de automaat maar de service. Foto: Adam Radosavljevic

Wie een bank in Zweden zoekt, mag ook eens aan een verzekeraar denken. Länsförsäkringar blijkt namelijk de bank te zijn met de meest tevreden klanten. Maar ook de financiële tak van grootgrutter ICA doet het goed.

Het Zweedse onderzoeksbureau Svenskt Kvalitetsindex ondervroeg ruim 11.600 mensen in Zweden naar hun ervaringen met tien banken in Zweden. Zowel particulieren als ondernemingen gaven hun mening.

Verzekeraar en supermarkt

Länsförsäkringar, een bedrijf dat vooral bekend is als verzekeringsmaatschappij, scoorde het beste bij de particuliere klanten: 74,4 procent van hun clienteel gaf aan tevreden te zijn. Het verschil met de nummer twee, Handelsbanken, is wel klein. Daar was 74,3 procent tevreden.

ICA-banken, gelieerd met de supermarktketen, was derde en de enige andere met meer dan 70 procent tevreden klanten. De minst tevreden klanten zijn te vinden bij Nordea (64,5) en Swedbank (64 procent).

De populairste bank onder bedrijven was Handelsbanken (73,4 procent), gevolgd door Danske Bank (73,3) en Sparbankerna (72,7). Länsförsäkringarna kwam in dit rijtje niet voor. Ook hier bungelde Swedbank, nochtans de grootste bank van Zweden, onderaan.

Gemiddeld twaalf procent van de klanten heeft weleens geklaagd bij zijn bank. De meeste klachten (16 procent van de particuliere klanten) zijn er bij Danske Bank en Nordea. De ICA-bank heeft de minste klagers (5 procent). Bij ondernemers scoren Nordea en Swedbank het slechtst.

Hoge eisen

“In het algemeen stellen de klanten hoge eisen aan dienstverlening en toegankelijkheid”, zegt Johan Parmler van Svenskt Kvalitetsindex. “Het is interessant dat technische diensten zoals internetbankieren en mobiele apps grotendeels als hygiënefactor worden gezien: iets dat vanzelfsprekend is. In plaats daarvan zijn de algemene service en het advies beslissend voor de bransch.”

Volgens Parmler is er een “duidelijke trend in heel Noord-Europa” dat bedrijven zich eerder een voorsprong kunnen verschaffen door hoogstaande service dan door het aanbieden van nieuwe producten en diensten.

Image telt

De Zweden vinden hun bank belangrijk, blijkt ook. Ze praten erover met anderen, meer nog dan over hun internetprovider, telecommaatschappij of verzekeraar.

Parmler moeten zich daarom bewust zijn van hun image. “Winsten, bonussen en het sluiten van filialen zijn factoren die het beeld dat klanten hebben van hun bank negatief beïnvloeden.”

Reacties

reacties