Zweedse zomer lokte recordaantal toeristen

Dalarna, Zweden

Dalarna wordt steeds populairder. Foto: Johan Willner/imagebank.sweden.se

Zweden was deze zomer “hot” als vakantieland. Niet alleen omdat de zon meer scheen dan normaal, maar ook omdat nooit eerder zoveel toeristen kozen voor Zweden. En daaronder waren opnieuw veel Nederlanders.

De organisatie Tillväxtverket, die het Zweedse bedrijfsleven promoot, telde in juni, juli en augustus in totaal 25 miljoen overnachtingen in hotels, vakantiehuisjes en jeugdherbergen. Dat is 3,4 procent meer dan in de zomer van 2013.

Vooral het aantal buitenlanders dat in Zweden op vakantie was groeide, met 6,6 procent meer dan een jaar eerder.

Dalarna in de lift

De grootste groei was in Dalarna, met 10,3 procent meer overnachtingen. Ook Jämtland (9,8) en Stockholm (9,0) zagen een forse stijging, een opsteker voor beide regio’s na een lichte teruggang in 2013. Andere populaire regio’s bleken Västmanland (7,7 procent meer) en de provincie Jönköping (7,2 procent).

Een teruggang werd daarentegen waargenomen in Halland (-0,2 procent), Kalmar (-1,5), Blekinge (-2,4), Södermanland (-3,9), Norrbotten (-4) en Örebro (-6,4). Blekinge en Norrbotten zijn de enige regio’s in Zweden waar nu al drie jaar op rij negatieve cijfers gemeld worden.

Nederlanders op vierde plaats

Zweden was deze zomer het meest populair bij de Noren die goed waren voor 2,1 miljoen overnachtingen. De Duitsers kwamen hierna met 1,8 miljoen, gevolgd door Denemarken met 443.000 overnachtingen.

Hierna kwamen de Nederlanders. Tillväxtverket registreerde 416.000 Nederlandse overnachtingen in Zweden, ofwel 11,6 procent meer dan in 2013.

Dit betekent dat Zweden weer populairder aan het worden is onder de Nederlanders. Van 2011 tot en met 2013 liep het aantal toeristen uit Nederland elke zomer terug. Die trend is gekeerd. Het niveau van het piekjaar 2010, toen ruim 499.000 Nederlandse overnachtingen werden geteld, is nog wel veraf.

Ook bij de Belgen is Zweden weer wat geliefder. 58.000 Belgische overnachtingen in de zomer van 2014 is wel een pak minder dan wat de Nederlanders op het scorebord zetten, maar het is wel 22,2 procent meer dan in 2013.

België telt weliswaar minder inwoners dan Nederland, maar de aantrekkingskracht van Zweden op Nederlanders is, ook als we dit meerekenen, beduidend sterker.

Reacties

reacties