Bieden op een huis in Zweden: Tips en advies

Bieden op een huis in Zweden - hoe gaat dat?

De droom van velen: een rood huis in Zweden. Foto: Maksim Shebeko

Ga je bieden op een huis in Zweden? Wanneer je van plan bent om in Zweden een huis te kopen, zul je wel moeten, want dat is de gebruikelijke methode. Hier zijn nuttige tips.

De utgångspris is niet de verkoopprijs

Wie de advertenties voor huizen in Zweden afgaat, zal geregeld de term utgångspris tegenkomen. Dit is niet hetzelfde als de vraagprijs, maar veeleer een bedrag waaraan je moet denken bij het begin van de biedprocedure.

Soms wil de verkoper aanzienlijk meer hebben dan de in advertenties vermelde prijs, soms neemt hij ook met beduidend minder genoegen. Beschouw de utgångspris daarom als een lokkertje of een richtprijs, en niet meer dan dat.

De makelaar is (niet helemaal) neutraal

Een Zweedse makelaar is wettelijk verplicht om neutraal te blijven en moet voor zowel koper als verkoper werken. Dit is natuurlijk relatief, want alleen de verkoper betaalt hem wanneer de koop doorgaat – en die provisie is afgestemd op de verkoopsom (slutpris). Dus heeft de makelaar er baat bij als de uiteindelijke verkoopprijs hoog is.

Aan de andere kant krijgt de makelaar niets als een huis niet verkocht raakt. Dus moet hij er ook voor zorgen dat de biedingen realistisch zijn. Een huis dat al een jaar te koop staat en maar geen koper vindt, kost de makelaar alleen maar geld.

De biedprocedure in een notendop

Wil je een huis kopen in Zweden, is het belangrijk te weten dat biedprocedures niet altijd op dezelfde manier verlopen. Veel hangt af van de populariteit van het huis en de omgeving. In dunbevolkte streken kan een woning na één bod gelijk verkocht zijn.

Als een woning meerdere belangstellenden trekt, zal de makelaar na een aantal bezichtigingen alle geïnteresseerden benaderen (meestal telefonisch) en uitnodigen een bod te doen. Hij houdt – als hij het spel eerlijk speelt – alle bieders op de hoogte van elkaars bod, zodat ze altijd een tegenbod kunnen doen.

Het hoogste bod wordt voorgelegd aan de verkoper. Gaat deze niet akkoord, zal de makelaar je uitnodigen opnieuw te bieden. De verkoper is overigens niet verplicht om het huis aan de hoogste bieder te verkopen.

Informeer jezelf voor je gaat bieden

Bij het bieden op huizen in Zweden is het verstandig na te gaan:

  • hoeveel de huidige eigenaar heeft betaald (en wanneer) – dit is tegen een kleine vergoeding, betaalbaar met credit card, na te gaan bij het het kadaster in Zweden
  • of er sindsdien renovaties hebben plaatsgevonden
  • hoe lang het huis al te koop staat
  • of er na de aankoop nog in een renovatie moet worden geïnvesteerd en hoeveel dat gaat kosten
  • voor welke prijzen vergelijkbare huizen in de omgeving de deur uitgingen (dit kun je checken onder slutpriser op booli.se)
Huis in Zweden

Huizenjacht. Foto: DNZ

Ga je bieden moet je vooraf voor jezelf vastleggen hoeveel je wilt en kunt besteden. Het komt voor dat mensen zich laten meeslepen en verder gaan dan ze eigenlijk kunnen of willen. Dreig je in de situatie te komen dat je je eigen mogelijkheden moet overbieden, haak dan af. Er komt wel weer een ander huis dat naar je zin is.

Hoe je je kansen vergroot

Twee punten die je kansen dat de verkoper het bod aanneemt, kunnen verhogen:

  • wil je lenen van de bank, vraag dan een toezegging van de bank vóór je biedt en meldt dit aan de makelaar en de verkoper (maar zeg niet hoeveel de bank aan jou wil lenen)
  • geef aan de verkoper aan dat je flexibel bent met verhuisdata (als je dat bent natuurlijk)

Is er geen makelaar in het spel en onderhandel je direct met de verkoper, dan kan het lonen om direct met deze aan tafel te gaan zitten. Face to face onderhandelen is in Zweden vaak effectiever dan via telefoon en mail alles afhandelen.

Zet de verkoper onder druk

Nog een tip: als een huis al lang te koop staat, kun je bieden onder de voorwaarde dat je bod maar een beperkt aantal dagen geldig is. Dat is niet zonder risico, maar zo dwing je de verkoper tot een beslissing. Een makelaar die al een half jaar op zijn provisie wacht, zal de verkoper dan mogelijk adviseren met het bod in te stemmen.

Pas op voor spookbieders

Wie leest over het kopen van een huis in Zweden, komt soms verhalen tegen over spookbieders. Een spookbod is een bod op een huis dat uitsluitend bedoeld is om de verkoopprijs omhoog te jagen. Hoe vaak spookbieders werkelijk voorkomen, valt niet te achterhalen, maar ze bestaan en sommige makelaars werken er actief aan mee. Heb je het idee in een opbodspel te belanden, geldt opnieuw dat je je niet moet laten meeslepen.

Is de koop rond, is de makelaar verplicht om – op verzoek – inzage te geven in de gedane biedingen. Je kunt dan controleren of er werkelijk andere biedingen waren, al garandeert dit niet dat daar geen spookbod tussen zat.

Bieden op een huis in Zweden is immers niet bindend. Iedereen mag het doen, ook al wil men helemaal niets kopen.

Een makelaar is niet echt neutraal, wel veiliger

Over het algemeen lijkt het veiliger om niet rechtstreeks van een particulier te kopen, maar op een huis te bieden dat wordt aangeboden via een makelaar die aangesloten is bij een grote keten (bijvoorbeeld,  Fastighetsbyrån of Svensk Fastighetsförmedling).

Zulke makelaars hebben een naam te verliezen en bieden bovendien vaak extra hulpmiddelen om de verkoop zo doorzichtig mogelijk te houden (denk aan biedingen die op Internet worden gepubliceerd en wettelijk verplichte, bouwkundige inspecties die vooraf zijn gedaan).

Reacties

reacties