Lang wachten op werk in Zweedse zorg

Werken in de zorg in Zweden

Een baan in de zorg in Zweden vraagt soms geduld. Foto: Sofia Sabel/imagebank.sweden.se

Werken in de zorg in Zweden lijkt soms hét entreebiljet tot de arbeidsmarkt in het land. Maar verpleegkundigen uit het buitenland die in Zweden willen werken, moeten vaak tot een jaar wachten voor de Zweedse overheid hun papieren heeft beoordeeld en toestemming geeft.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Centrum för Rättvisa in Zweden. Het land kampt al jaren met groot personeelstekort in de zorg. Buitenlandse verpleegkundigen zijn dan ook welkom. Ook relatief veel Nederlanders trekken naar Zweden om in de zorg te werken.

Verpleegkundigen die in Zweden aan de slag willen moeten wel de juiste papieren. Dit betekent dat hun buitenlandse diploma beoordeeld moet worden door de overheidsdienst Socialstyrelsen.

Officieel mag die procedure voor iemand uit een ander EU-land maar drie maanden duren. In de praktijk zijn wachttijden tot een jaar niet ongebruikelijk, constateert het Centrum för Rättvisa dat minimaal 140 gevallen kent waarin de procedure te veel tijd in beslag nam.

Willen maar niet kunnen werken

Hoewel er immigranten zijn die snel werk in de zorg in Zweden vinden, geldt dit bepaald niet voor alle. Het is dus niet zeker dat je in Zweden meteen aan de slag kunt in deze sector. En dat leidt tot een scheve situatie, meent het Centrum för Rättvisa.

“Mensen die de juiste opleiding hebben en een beroep willen uitoefenen waar Zweden een tekort aan heeft, blijven werkloos, omdat Socialstyrelsen de regels niet volgt”, zegt Aschtar Yakob, jurist van het onderzoekscentrum op SVT.

Het probleem doet zich niet uitsluitend voor bij verpleegkundigen. Ook fysiotherapeuten, tandartsen, vroedvrouwen en apothekers moeten vaak langer wachten dan nodig. Socialstyrelsen is zich bewust van haar eigen trage papiermolen en heeft al beterschap beloofd.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,