Zweden stopt met zoeken naar onderzeeër

Archipel Stockholm

Het is weer rustig in de archipel bij Stockholm. Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Zweden is gestopt met zoeken naar een duikboot in de archipel bij Stockholm. Een week is de marine in touw geweest, maar er is niets gevonden.

Dit betekent niet dat er geen “buitenlandse activiteiten onder water” waren, zoals Defensie in Zweden het steevast noemde. Men gaat er veeleer van uit dat het mysterieuze vaartuig is ontkomen. Volgens Anders Grenstad, die de operatie leidde, ging het hierbij niet om een conventionele onderzeeër. De zoektocht kostte volgens hem 20 miljoen kronen.

“Defensie weet meer”

Defensie-expert Tomas Ries vindt de zoektocht zeker geen mislukking, zegt hij op SVT. Het is volgens hem “volkomen logisch” dat een duikboot in dit gebied, een doolhof van duizenden eilanden, weet te ontsnappen. Dat gebeurde ook in de jaren tachtig, toen de marine over veel meer middelen beschikte.

Hij denkt dat Defensie niet het achterste van de tong heeft laten zien en meer informatie heeft dan ze naar buiten brengt.

Officieel was de klopjacht gebaseerd op drie waarnemingen van particulieren. Defensie heeft nooit toegegeven maar ook niet ontkend dat ze een radiosignaal had opgevangen tussen de archipel en het Russische Kaliningrad, zoals de Zweedse media meldden. Dit signaal zou het bewijs kunnen zijn dat het om een duikboot van Rusland ging.

Schrijver en Rusland-kenner Joakim von Braun zei enkele dagen geleden te denken aan een Triton NN-miniduikboot. Die wordt gebruikt door de Russische Spetsnaz-elitetroepen.

Weggelachen

In de Russische media is de actie van Zweden weggelachen. Volgens Rusland was er niks aan de hand. Een woordvoerder van het Russische ministerie van defensie zei dat de actie van de Zweedse marine de spanning in de Oostzeeregio eigenlijk alleen maar verhoogt.

 

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,