Rente in Zweden doodverklaard door rijksbank

Rente in Zweden - Stefan Ingves

Stefan Ingves, chef van de Zweedse rijksbank. Foto: Petter Karlberg/Karlberg Media

De woningprijzen in Zweden gaan mogelijk verder omhoog. De Zweedse hypotheekrente gaat waarschijnlijk omlaag, dus kan het verstandig zijn om een hypotheek zonder vaste rente af te sluiten. En verder kan de oude sok weer dienstdoen voor het bewaren van spaargeld, want een spaarrekening bij een Zweedse bank levert voorlopig niets meer op.

Dit zijn enkele van de gevolgen die economen voorspellen na het besluit van de Zweedse rijksdag om de beleidsrente naar nul procent te verlagen.

De Zweedse rijksbank maakte de verlaging vandaag bekend. Volgens het persbericht van de bank is het nodig omdat de inflatie te laag is. Die ligt al zowat op nul procent. Door de rente van het al zeer lage niveau van 0,25 procent naar feitelijk niets terug te brengen, hoopt de bank de inflatie op gang te brengen naar het gewenste doel van 2 procent.

Geen paniek – of toch wel?

Volgens het persbericht is er geen reden tot paniek. “De Zweedse economie is relatief sterk en de conjunctuur blijft zich verbeteren”, heet het.

Maar economen vinden het besluit verontrustend. Nooit eerder werd de Zweedse beleidsrente naar nul verlaagd. De verlaging hangt samen met de grote schuldenlast van de Zweden. Die is door de woningnood in het land in een stroomversnelling geraakt. Mensen die eigenlijk beter zouden huren hebben zich, bij gebrek aan huurwoningen, in de schulden gestoken om een woning te kopen.

De woningprijzen stijgen al jaren en menigeen vreest een vastgoedzeepbel met catastrofale gevolgen voor de economie. De stijgingen zijn het sterkst in stedelijke gebieden, waar de meeste Zweden willen wonen maar niet kunnen huren. Echter, ook in meer landelijke streken zijn huizen duurder geworden.

Unieke kans

Hypotheken worden door deze doodverklaring van de rente in Zweden mogelijk goedkoper. Daar staat tegenover dat de stijging van de woningprijzen onverminderd voortzet en wellicht in een stroomversnelling komt. Het bedrag dat geleend moet worden zal dus hoger worden. Omdat 15 procent van de koopsom niet geleend mag worden, moeten huizenkopers ook over steeds meer cash beschikken.

Volgens Stefan Ingves, chef van de rijksbank, krijgen de Zweden nu een unieke kans om te beginnen met het terugbetalen van de schulden.

Andere voordelen die het gevolg kunnen zijn van dit besluit zijn lagere kosten voor studiebeurzen, lagere belastingen op bepaalde spaarformules en goedkopere dienstauto’s. Veel mensen in Zweden krijgen dus een tikkeltje meer te besteden, is de verwachting.

Kroon nu te sterk

Een ander mogelijk effect van de rentedaling is dat de Zweedse kroon, sterker dan veel andere munten de laatste jaren, zwakker wordt. In dat geval wordt inkopen doen in het buitenland duurder voor de Zweden.

Andersom wordt het goedkoper voor buitenlanders om iets in Zweden te kopen. Een huis bijvoorbeeld. Maar ook dan geldt dat de hogere woningprijzen het per saldo niet echt voordeliger maken.

Reacties

reacties

Lees meer over:,