Winter maakt entree in noorden van Zweden

Winter in Zweden

Winter in Zweden. Foto: Ying Feng Johansson

De winter is in Zweden gearriveerd. De Zweedse meteorologische dienst SMHI waarschuwt voor hevige sneeuwval en gevaarlijke verkeerssituaties in de noordelijke helft van het land.

Zweden is tot dusver ongewoon warm geweest dit jaar. Daarin komt nu verandering. Het noorden mag vandaag de winter begroeten.

Vooral Jämtland, Västernorrland en Västerbotten kunnen rekenen op behoorlijke hoeveelheden sneeuw, mogelijk 10 tot 30 centimeter. Op veel plaatsen is er al veel gevallen. Uiteraard kan dit leiden tot overlast, mede omdat het ook stevig kan waaien.

Woensdag en donderdag zijn er ook sneeuwbuien mogelijk in het midden van Zweden, al zullen de hoeveelheden daar meevallen en blijft het wellicht bij natte sneeuw.

In het zuiden van Zweden kan het de komende dagen nog tot 10 graden warm zijn. Sneeuw is daar dus niet aan de orde.

Winterbanden

Ondertussen zijn de Zweden massaal banden aan het wisselen. Van 1 december tot 31 maart zijn, zoals elk jaar in de winterperiode, winterbanden verplicht.

In het land woedt de eeuwige discussie welke banden het best zijn: spijkerbanden (dubbdäck in het Zweeds) of gewone winterbanden (odubbat). De laatste zijn beter voor het milieu. Wie ’s winters vrijwel uitsluitend in het stadsverkeer onderweg is of op belangrijke doorgaanswegen, heeft aan gewone winterbanden meestal genoeg.

Spijkerbanden zijn aangeraden voor wie op het platteland woont en geregeld op weggetjes komt waar niet of weinig sneeuw geruimd wordt.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,