Hier zijn de 25 machtigste mensen van Zweden

Premier Stefan Löfven is volgens het tijdschrift Fokus de machtigste man van Zweden. Dat is misschien niet zo verrassend. Maar in het lijstje van de 25 machtigste mensen van het land staan ook minder voor de hand liggende namen.

Magdalena Andersson, Finansminister

De machtigste vrouw van Zweden: Magdalena Andersson. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Fokus brengt elk jaar de machtelite van Zweden in kaart. Wie heeft de meeste invloed op de gang van zaken in het land? Sommige namen op de lijst beneden liggen voor de hand, andere zijn verrassend.

De hele lijst telt 100 mensen. Opmerkelijk: in de top-25 bevinden zich uitsluitend politici, een enkele hoge ambtenaar en mensen uit het bedrijfsleven. Veel mensen die zich met geld en budgetten bezighouden. De mannen zijn in de meerderheid. Denkers en andere cultuurfiguren staan veel lager op de lijst. Invloed verdwijnt snel: Reinfeldt is slechts 42e en de term staatshoofd betekent niets, want de koning komen we pas op 90 tegen.

Kortom, het is welbeschouwd een wat saai gezelschap. Maar Jimmie Åkesson en zijn aanhang kunnen gerust zijn: in de top staan uitsluitend “échte”, spierwitte Zweden. Buitenlanders zijn welkom in Zweden, maar een machtspositie is voor een migrant kennelijk moeilijk te verkrijgen. Hoewel, de koning is van Franse komaf…

De 25 machtigste Zweden van 2014

Wie als buitenlander naar Zweden komt, doet er goed aan de namen in onderstaand lijstje te onthouden.

1. Stefan Löfven, voormalig metaalarbeider en vakbondsman, nu premier en leider van de Sociaaldemocraten.

2. Magdalena Andersson, sinds kort minister van financiën en al heel wat jaren een van de sociaaldemocratische boegbeelden.

3. Jonas Sjöstedt, leider van de kleine linkse Vänsterpartiet. Zit niet in de regering, maar beïnvloedt toch de plannen van de regering.

4. Stefan Ingves, chef van de Rijksbank. Houdt zich staande ondanks kritiek en maant de Zweden tot het aflossen van hun schuld.

5. Jimmie Åkesson, leider van de extreem-rechtse Zweden-Democraten. Winnaar van de verkiezingen. Nu in de lappenmand wegens een burn-out.

6. Gustav Fridolin, minister van onderwijs en woordvoerder van de Groenen. Kwam ondanks tegenvallende verkiezingen toch in een machtspositie.

7. Anna Kinberg Batra, gedoodverfde opvolgster van Fredrik Reinfeldt als leider van de Conservatieven. Woonde als kind in Nederland en spreekt Nederlands.

8. Karl-Petter Thorwaldsson, voorzitter van LO, een federatie van veertien vakbonden. Goede vriend van Löfven. Dat kan een voordeel zijn.

9. Åsa Romson, vice-premier, minister van milieu en Groenen-woordvoerster. Verfde haar boot met giftige verf, maar is haar milieuportefeuille niet verloren.

10. Annie Lööf, leidster van de sociaalliberale “boerenpartij” Centerpartiet. Aanvankelijk bekritiseerd, nu gelauwerd als kopstuk van de oppositie.

11. Marcus Wallenberg, bestuursvoorzitter van de SEB-bank en vliegtuigfabriek Saab.

12. Emma Lennartsson, staatssecretaris en rechterhand van Löfven.

13. Leif Johansson, bestuursvoorzitter van Astra Zeneca en Ericsson.

14. Mikael Damberg, minister van economische zaken en innovatie.

15. Per Bolund, minister belast met financiële markten en consumentenzaken.

16. Anders Sunström, bestuursvoorzitter van Swedbank, KF en Folksam.

17. Sverker Martin-Löf, bestuursvoorzitter van Industrivärlden, SCA en SSAB.

18. Anders Borg, ex-minister van financiën en voormalig (?) conservatief kopstuk.

19. Jan Björklund, leider van de liberale Folkpartiet, nu in de oppositie.

20. Birgitta Ohlsson, liberaal woordvoerster van de buitenlandpolitiek.

21. Gudrun Schyman, leidster van Feministiskt Initiativ!

22. Max Elger, staatssecretaris van financiën.

23. Mattias Karlsson, plaatsvervangend leider van Zweden-Democraten.

24. Jacob Wallenberg, bestuursvoorzitter Investor. Telg van beroemde familie (zie ook 11).

25. Anders Nyrén, bestuursvoorzitter Handelsbanken, Sandvik, directeur Industtrivärlden.

Reacties

reacties