Autorijden in Zweden: een andere ervaring

Autorijden in Zweden - pas op voor elanden

Autorijden in Zweden: pas op voor rendieren. Foto: Tamara Souchko

Autorijden in Zweden is voor Nederlanders en Belgen een heel andere ervaring. Je auto rijdt een half jaar op winterbanden, een nieuwe wagen is relatief goedkoop en zolang je niet in de grote stad komt, zul je vrijwel nooit in de file staan. Maar let op: sommige Zweedse weggebruikers kunnen je rit desondanks vertragen. En die zijn niet altijd menselijk!

Ben je van plan om te emigreren naar Zweden, dan is de eerste vraag die je je moet stellen of het zinvol is je auto mee te nemen. Een auto meenemen naar Zweden en officieel invoeren is niet moeilijk, maar het kan gunstiger zijn om een nieuwe (tweedehands) te kopen. De prijzen van auto’s in Zweden liggen lager dan in Nederland en België, soms wel tien procent.

Lage benzineprijzen maar ook veel benzine

De wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht van de wagen en het type brandstof. Een dieselauto wordt om milieuredenen zwaarder belast. Ook worden van sommige auto’s niet exact dezelfde modellen verkocht als in de Benelux. Prijzen vergelijken is daardoor lastig, maar de tarieven zijn over het algemeen vrij laag.

De benzineprijzen in Zweden gaan, zoals overal, bijna dagelijks omhoog of omlaag. In het algemeen is de Zweedse brandstof goedkoper dan de Nederlandse of Belgische. Het verschil wordt beïnvloed door de omrekenkoersen van euro en kroon die de laatste jaren nogal hebben gevarieerd.

Dit kan de indruk dat autorijden in Zweden goedkoper is dan in Nederland of België. Dit is maar ten dele waar. Door de grote afstanden in het land maak je snel veel kilometers. Dat is vooral het geval als je op het platteland woont, de voorkeursomgeving van veel emigranten. De kosten voor benzine lopen hier snel op.

Heb je bovendien dezelfde voorkeur als de gemiddelde Zweed en rijd je graag rond in zware Volvo’s of snelle Saabs die graag een slokje benzine extra lusten, dan lopen de kosten verder op.

Autoverzekering in Zweden

Een autoverzekering is in Zweden natuurlijk verplicht. Wie de hoge Belgische verzekeringspremies gewend is, zal haast omvallen van verbazing bij het horen van de sympathieke Zweedse tarieven. Ook voor Nederlanders is een Zweedse autoverzekering financieel voordelig. Maatschappijen waarbij je een verzekering kunt afsluiten, zijn onder meer:

Als je een verzekering afsluit is het raadzaam ook een huurautoverzekering te nemen. Dan kun je een huurauto gebruiken mocht er eens panne zijn met je eigen wagen. Dat is wel zo fijn als je op het Zweedse platteland woont, waar het openbaar vervoer vaak te wensen overlaat.

Winterbanden in Zweden

Van 1 december tot en met 31 maart is het gebruik van winterbanden in Zweden verplicht. Dat is geen overbodige luxe. Veel wegen kunnen glad en verraderlijk zijn, en ze worden ook niet altijd even goed schoongehouden als in de Benelux. Gewoon “voorzichtig rijden”, zoals het goedbedoelde advies weleens luidt, is niet voldoende, ook niet als je alleen maar voor een wintervakantie naar Zweden gaat. De wegen zijn er ’s winters echt gevaarlijker.

De meeste Zweden schakelen al begin november over op winterbanden en rijden ook in april nog een paar weken door.

Er zijn twee soorten winterbanden: dubbdäck (zeg maar spijkerbanden) en dubbfria (vergelijkbaar met de Nederlandse winterbanden). Welke voor jouw wagen het meest geschikt zijn, hangt af van waar je woont en op wat voor soort wegen je vaak rijdt.

  • Dubbdäck zijn het veiligst als je op het platteland woont en nogal eens op grindwegen komt.
  • Dubbfria worden aangeraden als je in een stedelijke omgeving woont en vooral op doorgaande geasfalteerde wegen zit.
Brug Öland, Zweden

Brug naar Öland. Foto: DNZ

Dubbdäck zijn schadelijker voor het milieu doordat ze kleine asfaltdeeltjes in de atmosfeer brengen. Mede daarom zijn ze strikt verboden tussen 16 april en 1 oktober. In sommige stadscentra, onder meer in Stockholm, zijn ze ook ’s winters niet toegelaten. Denk eraan als je in het koude seizoen naar de hoofdstad gaat.

Je kunt de banden er zelf op zetten, maar veel mensen gaan ervoor naar een lokale garage of autobandenspecialist. Die doen dat in een oogwenk en het kost maar een paar honderd kronen.

Een nieuwe winterband heb je vanaf ongeveer 600 kronen, maar niet elke band is geschikt voor jouw auto. Laat je adviseren als het de eerste keer is dat je zoiets koopt.

Kwaliteit van wegen

Nederland blinkt haast letterlijk uit door glanzend, goed onderhouden asfalt. Dat is niet zo in Zweden. De kwaliteit van de Zweedse wegen staat op een lager niveau.

Met de snelwegen is weinig mis, maar een provinciale weg kan een lappendeken lijken met stukjes asfalt van verschillende leeftijden. Een hele weg die in één keer opnieuw is geasfalteerd kom je niet zo vaak tegen. Dat neemt niet weg dat je meestal wel redelijk kunt doorrijden, maar zo comfortabel als in Nederland is het niet.

Er zijn ook niet veel autosnelwegen waar je 110 mag rijden. Niet zo’n ramp: omdat de verkeersdrukte buiten de steden weinig voorstelt, schieten ook de tweebaanswegen meestal goed op. Op zulke wegen mag je normaliter niet harder dan 90 kilometer per uur. Er zijn ook driebaanswegen, waarbij de derde baan telkens voor een beperkte afstand voor één van de twee rijrichtingen is gereserveerd.

Eenmaal van de autoweg af kom je snel op smalle, kronkelige asfaltweggetjes waar je 70 mag, maar 50 of langzamer veelal realistischer is. Grindwegen verbinden afgelegen huizen met de doorgaande weg.

Veiligheid en andere weggebruikers

Bij de veiligheid mag je overstekend wild niet uit het oog verliezen. Dat is in het bosrijke Zweden een heus probleem. Er vallen ook elk jaar nogal wat verkeersdoden door.

Vooral in de late middag en begin van de avond is het goed opletten. Gebruik groot licht als het kan. In veel gebieden zijn hekken langs de wegen geplaatst om overstekend wild tegen te houden. Die zijn niet altijd toereikend omdat klein wild er soms doorheen kan.

Wilde zwijnen, reeën en elanden zorgen voor de meeste schade maar je moet ook oppassen voor hazen en eekhoorns. Al die dieren komen het meest voor in de zuidelijke helft van het land. In Lapland zijn er veel rendieren. Die lopen ook weleens de weg op, maar omdat ze meestal (maar niet altijd!) in hele kuddes rondsjouwen zie je doorgaans al op grote afstand.

Bumperklevers?

Autorijden is niettemin een relatief ontspannen bezigheid in Zweden. Veel emigranten ervaren het als een verademing: rijden in een land met zo weinig files voelt voor Nederlanders en Belgen vreemd aan.

De Zweedse automobilisten zijn qua weggebruik in twee groepen in te delen: mensen die houden van opschieten én mensen die nooit harder of langzamer rijden dan de maximumsnelheid. De Zweden met haast zijn niet bang om in te halen en 30 kilometer harder te rijden dan toegestaan, maar ze wachten wel hun beurt af. Vervelende bumperklevers kom je weinig tegen.

Verkeersboetes

De andere categorie kan de pret voor de opschieters nogal eens bederven. Nogal wat Zweden houden zich zeer strikt aan de maximum snelheid. Bij het bordje 50 vertragen ze naar 50 en bij het bordje 70 gaan ze naar 70.

Er zijn er ook die steevast niet harder rijden dan 70 of 80 als je niet harder dan 90 mag. Op tweebaanswegen verzamelen ze een aardige rij wagens en omdat die wegen bochtig en weinig overzichtelijk kunnen zijn, is inhalen niet zonder risico.

Aan deze houding liggen wellicht de hoge verkeersboetes ten grondslag. Ook een relatief kleine overschrijding van de maximumsnelheid kan je al een rekening van een paar duizend kronen bezorgen. De politie houdt op wisselende locaties discrete controles, maar er zijn ook wegen met flitspalen die keurig worden aangekondigd.

Rijbewijzen uit de Benelux zijn in Zweden normaal geldig, maar kunnen ook tegen een Zweeds worden ingewisseld. Je moet dan wel een Zweeds persoonsnummer hebben.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,