Zweedse peuters zitten massaal op Internet

Kinderen uit Zweden en Internet

Tablets hebben de drempel verder verlaagd. Foto: Irina Schmidt

Drie op vier Zweedse kinderen van 3 jaar, en meer dan de helft van de Zweedse tweejarigen gebruiken Internet, waarvan de helft elke dag.

Meestal doen ze dit met een tablet-computer. Dat apparaat heeft het internetgebruik onder de kleintjes enorm doen toenemen. Twee jaar geleden had nog maar 5 procent van de Zweden een tablet, nu gebruikt 53 procent een “surfplatta”, zoals hij in Zweden heet.

Iets oudere kinderen zitten nog vaker online dan peuters en kleuters. Negentig procent van de jongens en meisjes van 7 jaar zit regelmatig op het Net. Jonge kinderen gebruikten het vooral voor spelletjes en om naar films te kijken. Zodra ze kunnen lezen, gaan ze ook op zoek naar informatie, beginnen ze te chatten en gaan ze op sociale netwerken rondhangen.

Digitale kranten

Internet is in Zweden volledig ingeburgerd: 92 procent van de bevolking heeft toegang. Niettemin is er nog altijd een miljoen Zweden dat nooit Internet gebruikt. Mensen onder de 45 noemen het Net hun belangrijkste informatiebron, voor Zweden tussen 46 en 65 zijn alle media even belangrijk. Gepensioneerden gebruiken het Net ook wel vaak, maar hechten meer waarde aan televisie, krant en radio als informatiebron.

Hoewel de tablets het lezen van digitale kranten bevorderen, doen de dagbladen het nog altijd het best in papiervorm. Dit geldt niet voor de populaire “avondbladen” Aftonbladet en Expressen. Die worden nu meer online gelezen.

Privacy en veiligheid

Volgens onderzoekster Pamela Davidsson van de Zweedse Stichting voor Internetinfrastructuur maken de Zweden zich de laatste jaren wel meer zorgen over privacy en veiligheid op het Net. Twee op de vijf hebben al eens een virus op de computer gehad. Een op de drie heeft vervalsde emails van overheid, banken of bedrijven gekregen waarin naar persoonlijke informatie of creditcardgegevens werd gevraagd.

Van de Zweedse internetgebruikers betaalt 38 procent voor muziek en 14 procent voor films. De bereidheid om voor muziek te betalen is, met dank aan het Zweedse Spotify, verdriedubbeld in vier jaar, met name onder tieners. In die leeftijdsgroep heeft Facebook aan populariteit ingeboet, maar de site blijft het meest populaire sociale netwerk.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,