Met de hondenslee 300 kilometer door Lapland

Roelof wil meedoen aan Fjällräven Polar

Roelof en zijn vrouw Alinda op wintertrektocht in Zweden.

Roelof Doevendans (40) uit het Groningse Wagenborgen heeft een droom. Hij wil in april 2015 meedoen aan de Fjällräven Polar, een 300 kilometer lange hondensleetocht dwars door het koude noorden van Noorwegen en Zweden. Ervaring met de hondenslee heeft hij niet, maar juist dat is voor Roelof een van de charmes van dit vierdaagse avontuur in de sneeuw.

Het aantal deelnemers is echter beperkt. Organisator Fjällräven selecteert twintig mensen uit honderden aanmeldingen, afkomstig uit landen van over de hele wereld. Vanuit de Benelux mogen er twee meedoen: degene die de meeste stemmen krijgt en een persoon die Fjällräven uitkiest. Van 18 november tot 12 december kan iedereen Roelof helpen om zijn droom waar te maken door te stemmen via zijn website http://mypolardream.nl/

Roelof Doevendans heeft een bouwbedrijf, is vader van vier kinderen en een grote fan van het buitenleven in de nok van Europa. De Nieuwe Zweed sprak met hem.

DNZ: Hoe komt iemand uit Nederland erbij om aan een hondensleetocht in Lapland te willen meedoen?

“Ik zag het een paar jaar terug voorbijkomen en dacht eerst dat je ervaring moest hebben. Later bleek dit niet zo te zijn. Toen dacht ik: dat is een buitenkans! Er is niet veel nodig om bij mij het buitengevoel te prikkelen. Ik heb nooit geskied en schaatsen is aan mij niet besteed, maar in de zomer ga ik wel lekker naar buiten. Een jaar of drie geleden zijn we begonnen met trekking. Eerder ging niet, want toen zaten we nog met kleine kinderen. Maar nu kunnen de kinderen meer.”

“In het voorjaar zijn mijn vrouw en ik voor het eerst in Zweden meegegaan met een wintertrektocht op sneeuwschoenen, de Höga Kusten Winter Classic. De zomer ervoor hadden we al een zomertocht gelopen. De man die dat organiseerde werkt bij Fjällräven en toen we hoorde dat hij een wintertocht ging doen, vonden mijn vrouw en ik dat meteen heel leuk. We dachten eraan om ook de kinderen mee te nemen. Die waren ook al meegegaan op de zomertocht. Maar het was onpraktisch omdat onze kinderen nog niet al hun eigen spullen kunnen dragen. En dan zouden onze rugzakken te zwaar worden. Bovendien leven kinderen zich graag uit in de sneeuw, en dan heb je het risico dat je in de wildernis komt te zitten met kleren die niet meer droog worden.”

Hoe was dat: zoveel dagen rondtrekken in de sneeuw?

“Bijzonder! En zwaar. Het was rond het vriespunt. Dat maakt het zwaarder dan wanneer je een hogedrukgebied boven je hebt. Er hing een zware nevel. Alles werd nattig en droogde niet meer. Als je loopt, is dat prima, maar als je iets wilt eten of een koffie wilt, dan is het toch wel heel anders dan in de zomer. Voor je lichaam is het zwaarder omdat je meer verbrandt dan in de zomer. Als je stilstaat moet je gelijk dingen uit je rugzak halen om niet te ver af te koelen. De fysieke belasting is in de winter veel groter. Het wordt snel onderschat. In de winter droog je sneller uit. Je ademt veel meer vocht uit en je lichaam verbrandt meer. In plaats van twee liter moet je vier liter per dag drinken.”

“Uitdroging kan heel subtiel insluipen. Als je last krijgt van hoofdpijn en vermoeidheid kan je beoordelingsvermogen worden ondermijnd. Dan kan je geen rationele keuzes meer maken. Ik heb het gelukkig zelf niet ondervonden. Het is wel wennen: zo veel drinken, en het water daarbij drinkbaar houden. Je kunt je op zo’n tocht voorbereiden door bijvoorbeeld te lezen en filmpjes op YouTube te bekijken, maar je leert bij elke trektocht weer nieuwe dingen. Zo’n trucje is plastic zakken meenemen om over je sokken te doen. Als je rond het vriespunt drie dagen in de sneeuw loopt, zijn je schoenen zo doorweekt dat je voeten anders niet meer warm worden.”

De Fjällräven Polar is geen gewone trektocht maar een tocht met de hondenslee. Heb je ervaring met sledehonden?

Roelof Doevendans

Zo eet je pindakaas in de sneeuw.

“Ik heb geen ervaring met het mennen van een hondenslee. Gelukkig krijg je daarin een spoedcursus als je mee mag doen. Juist dat lijkt me zo leuk. Wintertrekking is al bijzonder en dat combineren met een hondenslee en verantwoordelijk zijn voor een team dat uit honden bestaat, lijkt me fantastisch. Ik heb de afgelopen drie jaar heel veel filmpjes gezien van vorige Polartochten. Het is hard en zwaar. Je bent van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig. Je dag begint en eindigt met zorgen voor de honden. Je maakt pas je eigen eten, breekt je kamp op en begint aan de volgende etappe nádat je de honden eten hebt gegeven. Als je aankomt, ontdooi je eerst water om de honden eten te geven. Dan zet je je tent op en om half tien zit je pas aan je eigen avondeten. Het zorgen voor die honden is een extra inspanning en maakt de tocht fysiek nog zwaarder. In de winter kost alles meer tijd. Je hebt een kwartier nodig om sneeuw te smelten en anderhalve liter water te koken. Je hebt telkens tweeënhalve liter water nodig, dus daarmee ben je alleen al een half uur bezig.”

Als je mee mag doen, hoe bereid je je dan fysiek voor?

“Je moet altijd zorgen dat je genoeg kilometers in de benen krijgt. Maar als ik mee mag met de Polar, is lopen niet voldoende en moet ik me zwaarder voorbereiden. Hardlopen of fietsen, zodat je je benen flink traint, want het is meer dan achterop de slee staan. Je moet ook meesteppen of meerennen met de honden. De eerste etappe vanuit Signedalen in Noorwegen ga je bovendien omhoog. Als daar 30 centimeter mulle sneeuw ligt, kost dat ook extra kracht. Daarna is het redelijk vlak en de laatste dag ga je redelijk naar beneden.”

Is het gevaarlijk?

“Het is best gevaarlijk, maar er werken serieuze professionals aan mee. Die houden niet de hele tijd je handje vast, maar als er iets misgaat, zijn ze wel in de buurt. Ik zou niet zomaar een hondenslee huren en denken: dat doen we wel even. Dat zou onverantwoord zijn.”

Wat voor temperaturen kun je verwachten?

“Twee jaar geleden was het -16, vorig jaar iets van -5. Je bent geneigd om te denken dat -1 makkelijker is, maar dat is veel zwaarder. Als je juist gekleed bent is -16 prettiger omdat de luchtvochtigheid dan lager is. Als het warmer is wordt alles klam en krijg je je slaapzak misschien niet meer droog.”

Hoe kunnen mensen voor je stemmen?

“Ik ga oproepen plaatsen op Facebook. Ik heb daar een eigen groep gemaakt. Ik verwijs ook naar mijn eigen website waar ik meer vertel: www.mypolardream.nl Ik heb een promofilmpje gemaakt en er is een link naar de officiële stempagina op de website van Fjällräven. Ik wil ook graag de nationale media halen door bijvoorbeeld bij de start van Appingedam naar de Fjällrävenwinkel in Amsterdam te fietsen.”

Zijn jullie van plan om ooit permanent deze richting uit te gaan?

“Nee, niet echt van plan, maar we willen wel graag vaker in Zweden zijn. Er is veel wat ons verbindt met Nederland. Maar een vakantiehuisje in Zweden zie ik zelf wel zitten. Sinds 2007 komen we ieder jaar in Noorwegen of Zweden. Daarbij is Zweden wel goedkoper en als je met kinderen gaat ook toegankelijker, zeker als je wilt gaan wandelen. Wij komen vooral aan de westkant van Zweden waar het toch wat ruiger is dan aan de oostkust. We zijn wel verslingerd aan Scandinavië. Het lijkt ons ook leuk om ooit Zweeds te gaan leren. Nu de tijd nog vinden!”

Reacties

reacties