Afgedankte Boeing 747 is nu hotel in Zweden

Vliegtuig in Zweden is nu hotel

De suite in de cockpit.

Slapen in een vliegtuig doen sommige mensen hoog in de lucht. Maar op Arlanda bij Stockholm kun je ook overnachten in een vliegtuig dat gewoon op de grond blijft staan. Daar staat een afgeschreven Boeing 747 die tegenwoordig dienstdoet als budgethotel. Jumbo Stay is naar verluidt het enige, in een vliegtuig ondergebrachte hotel ter wereld.

De Boeing werd gebouwd in 1976 en vloog 31 jaar om de wereld voor maatschappijen als Singapore Airlines en Pan Am. De laatste eigenaar was het Zweedse Transjet. In 2002 werd het toestel gepensioneerd. De Boeing werd geparkeerd op Arlanda en werd te koop gezet. Oscar Diös, een ondernemende hoteleigenaar uit Uppsala, was al langer van plan om een hotel te openen op Arlanda, zag het vliegtuig en greep zijn kans.

Een extra en niet te duur hotel bij Arlanda, het grootste vliegveld van Zweden, was geen overbodige luxe. Wie niet in de buurt van Stockholm woonde, maar een vroege vlucht moest hebben was snel aangewezen op een overnachting, maar het aanbod was lange tijd beperkt en prijzig.

Slapen in de cockpit

In december 2007 begon de ombouw van het toestel. Alle 450 stoelen moesten eruit. Het hele interieur werd gesaneerd. Er kwam nieuwe isolatie en voor de verwarming werden luchtwarmtepompen geïnstalleerd. Het vliegtuig werd verplaatst naar de toegangsweg van Arlanda.

In augustus 2008 was de klus geklaard. Het Jumbo Stay hotel ging open met 29 kamers die in totaal 76 bedden tellen. Verwacht geen reusachtige kamers; de afmetingen van het vliegtuig stelden de eigenaar voor een beperking en de kamers zijn maar zes vierkante meter. De dakhoogte van soms drie meter geeft toch een gevoel van ruimte. Wie exclusief wil slapen, kan de suite in de cockpit nemen.

Alle kamers zijn voorzien van flatscreens met de aankomst- en vertrektijden van de vluchten op Arlanda. Er zijn drie kamers met een eigen badkamer. Wie elders slaapt moet toilet en douche delen met andere gasten. Aan alles is gedacht. Wie een jetlag heeft en overdag wil slapen, kan terecht in een speciaal hiervoor bedoelde kamer. Zakenlui kunnen vergaderen in een conferentiezaal.

Wie de kamer wil delen met een andere gast kan al terecht voor 450 kronen terecht, een eigen kamer is er vanaf 975 kronen per persoon.

Overnachten is niet verplicht. Gewoon een kijkje nemen kan ook. Er is een restaurant aan boord en het is mogelijk om een wandelingetje te maken over een vleugel.

Bijzondere hotels in Zweden

Zweden heeft meer bijzondere hotels. Wereldberoemd is het IJshotel in Jukkasjärvi, Lapland. Dat wordt elke winter opgebouwd uit ijsblokken en smelt in de lente vanzelf weer weg. In hartje Stockholm vind je diverse boten die zijn omgebouwd tot hotels en jeugdherbergen. Beroemd is het hostel Af Chapman, van waar je een prachtig zicht hebt op Gamla Stan en het koninklijk paleis.

Het is niet gemakkelijk om in Zweden de kost te verdienen in het hotelwezen. Het toeristenseizoen is er kort en de concurrentie om de zakenreiziger binnen te halen is hevig. Vandaar dat ondernemers graag kijken naar creatieve oplossingen die van een overnachting een belevenis maken.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,