Amsterdammers werden verliefd op Jämtland

Jämtland, Zweden

Mik en Marco in Jämtland. Foto: Hamperium

Jojanneke van der Ham-Kraaykamp is 41 (“moet nog wennen aan dat ik boven 40 ben”) en verhuisde afgelopen zomer van Amsterdam naar een tachtig zielen tellende gemeenschap in Zweden. Met haar man Marco (43) en zoon Mik (7) woont ze op Rödön, Jämtland. Ze hebben daar een bedrijfje dat Hamperium heet en zich met fotografie en communicatie bezighoudt.

Aan De Nieuwe Zweed vertelde Jojanneke wat over haar achtergrond en hoe ze in Zweden zijn beland.

DNZ: Wie zijn jullie?

“Ik heb van jongs af aan al een kriebel gehad om me buiten de landsgrenzen te begeven. En dankzij mijn zeer geduldige ouders heb ik daar ook heel veel kansen voor gekregen. Studeren in Frankrijk en Schotland. Werken in de USA (camp counselor), de Malediven (resident rep voor een Engelse reisorganisatie), Saudi Arabië en Japan (domestic manager voor een Arabische Sheikh) en daarna naar school in Spanje.

Op mijn 25e ben ik begonnen met in Nederland werken. Na wat omzweveringen als secretaresse, PA en projectcoördinator bij verschillende bedrijven, ben ik uiteindelijk bij Brunel terechtgekomen als procesmanager. Dankzij Brunel heb ik bij verschillende bedrijven leuke klussen kunnen doen. Als laatste klus in Nederland heb ik bij Telfort gewerkt en daar ben ik trots op! Heb daar met heel veel gave collega’s en inmiddels vrienden veel dingen meegemaakt. Op werkgebied, maar ook op persoonlijk vlak.

Toen er in 2012 bij mij borstkanker geconstateerd werd, hebben ze me aldoor enorm gesteund. De postbode had er een dagtaak aan om alle kaarten en pakketjes van Telforters (en Brunel niet te vergeten) bij ons te bezorgen.

Nederlanders in Zweden

De hele familie met rechts Jojanneke. Foto: Hamperium

Ja, borstkanker dus. Op 16 november 2012 bracht ik een bezoek aan de huisarts omdat ik last had van mijn rechterborst. Was een vrijdagmiddag. Ik weet bijna nog wat voor weer het was. Huisarts rook meteen onraad en maandagochtend vroeg lag ik in het VU voor de eerste onderzoeken. Eigenlijk was het meteen al duidelijk dat het borstkanker was, maar er moeten natuurlijk nog allemaal onderzoeken gedaan worden om te weten waar het precies zit, wat voor type het is en of het mischien uitgezaaid is.

Na twee lange weken wachten was het duidelijk dat het níet uitgezaaid was. Pfieuh! En dat is zacht uitgedrukt. Het was ook duidelijk dat tweezijdige borstamputatie the way to go was en dat er daarna chemo en bestraling als after care ingezet moesten gaan worden.

Inmiddels twee jaar verder, stralend, gezond en living our dream in Zweden kan ik zeggen dat ik dankbaar ben. En dat ik me nóg meer dan voorheen realiseer dat ik van élke dag wil genieten. Ik hou van het leven, ik wil blijven ontdekken, genieten en meemaken. En daarover gaat het op mijn blog. Loving life and living it.”

Hoe zijn jullie in Zweden beland?

“Hoe noem je je nieuwe land, het land waar je woont nu je uit Nederland vertrokken bent. Is dat een vaderland? Of een moederland? Of gewoon een nieuw thuisland? Ik weet het niet precies. Op de een of andere manier voelt het nog raar om dit mijn nieuwe vaderland te noemen.

Anyway, we wonen dus nu in Zweden. Nog niet zo heel lang hoor. We zijn op 1 augustus van dit jaar in Rödön komen wonen. Rödön is een piepkleine maar ook pittoreske vlek in Jämtland. Het ligt op ongeveer 15 km van Östersund en op 80 km van Åre. Rödön ligt op een schiereiland in het Storsjön. Denk dat hier al met al zo’n 80 mensen wonen en behalve een kerk, is er hier een basisschool en zijn er hier 2 plekken voor kinderopvang. Wij wonen in een huurappartement vlakbij de school.

Nou woon je hier al gauw dichtbij de school, maar wij wonen écht heel dichtbij. Mik hoeft ‘s morgens nog geen minuut te lopen of hij staat binnen. Het is een bewuste keuze geweest om in een huuronderkomen te beginnen. Natuurlijk hebben we ons uitgebreid verdiept in Jämtland, Rödön en de dorpjes en stadjes hier in de buurt. Nu wonen we hier en vinden het geweldig, maar het is ons idee dat je pas kunt voelen en ruiken waar je echt je huis wilt kopen als je er een tijdje woont. Dan ken je mensen in de buurt, dan weet je de ins en outs, de do’s en don’ts. Het is een klein appartement waar we wonen, maar wel heel knus en de locatie is ideaal.”

Waarom werd het Rödön?

“Ik ben met mijn ouders en zus (6 jaar ouder) vroeger vaak op vakantie geweest in Scandinavië. Van hut naar hut in Noorwegen, stuga’s gehuurd in Zuid-Zweden en op zoek naar Pippi Langkous, been there, seen it, done it and loved it. Gelukkig heb ik met Marco een kerel getroffen die van reizen houdt en die zich ook niet een Nederlander voelt, maar een wereldburger. We wilden geen van beiden in hetzelfde leven blijven hangen in Nederland. We wilden uitdaging, ontdekken, samen iets nieuws opbouwen, in het diepe gegooid worden.

Na wat omzwervingen via Noord-Spanje en Nieuw-Zeeland zijn we op Zweden uitgekomen. Natuurlijk zijn we ook een keer naar de Emigratiebeurs in Houten geweest. Hebben daar zelfs nog folders van Jämtland meegenomen, maar eenmaal thuisgekomen vonden we dat toch wel wat té noordelijk. Totdat we er in een zomer naartoe gereden zijn. We hebben toen een rondreis gemaakt met de auto van Trondheim via de Lofoten naar Kiruna en toen naar beneden gezakt en Jämtland binnen gereden. En toen waren we verliefd. De natuur, de ruimte, de wijdsheid, de geur, de luchten.. you get the picture.

Met wat zoeken en pro’s en cons afwegen zijn we toen op dit plekje uitgekomen omdat ze hier een goede school hebben, een appartement wat precies biedt wat we nu nodig hebben en de mogelijkheid om snel in de stad te zijn enerzijds en als je de andere kant op gaat, ben je snel bij fantastische ski- en wandelgebieden.”

Jojanneke houdt een blog bij over de ervaringen in Jämtland, zie www.joinjamtland.blogspot.com

Reacties

reacties