Nieuwe telling: Zweden heeft 270.000 eilanden

Visby, Gotland, eiland bij Zweden

Gotland is het grootste eiland van Zweden. Foto: Rolf Svedjeholm

Zweden mag zich voortaan het land van de 267.570 eilanden noemen. Het Zweedse bureau voor de statistiek heeft ze allemaal geteld. In totaal wonen er 1,6 miljoen mensen op die eilanden.

Drie procent (1,2 miljoen hectare) van Zweden is eiland. De meeste eilanden vind je in de provincie Norrbotten, gevolgd door de provincies Stockholm en Västra Götaland. Van die bijna 270.000 eilanden ligt 38 procent in zee, de rest in meren. In de provincie Stockholm, met haar enorme archipel, liggen 93 procent van alle eilanden in zee.

Het grootste eiland in Zweden, met 300.000 hectare en een kustlijn van 800 kilometer, is Gotland. Tweede in de rij is Öland.

Onbewoonde eilanden

Hoewel er ruim 1,6 miljoen Zweden wonen, zijn verreweg de meeste eilanden onbewoond. Op slechts 8000 eilanden is bebouwing aanwezig, op bijna zevenduizend staat tenminste één bouwwerk dat als woning is geregistreerd. Maar slechts 984 eilanden, niet meer dan 0,4 procent van het totaal, zijn permanent bewoond.

Zelfs in Stockholm en Västra Götaland, waar de meeste bewoonde eilanden zijn, is ruim 99 procent onbewoond. Dat desondanks 17 procent van de Zweedse bevolking eilandbewoner is, komt omdat enkele van de dichtstbevolkte stadswijken van Zweden volledig omringd zijn door water, bijvoorbeeld Södermalm in Stockholm en Hisingen in Göteborg. Meer dan de helft van de mensen in de provincie Stockholm woont op een eiland.

In totaal staan er ruim 900.000 gebouwen op de Zweedse eilanden, waarvan een dikke 400.000 woningen.

Wie de kustlijn van al die eilanden afloopt, moet in totaal 67.000 kilometer afleggen. Ter vergelijking: de evenaar meet 40.000 kilometer.

Zweden op kop in de wereld?

Zweden hoort met 270.000 eilanden tot de absolute koplopers in de wereld. Sterker nog, voor zover bekend heeft geen enkel ander land meer eilanden, zelfs buur Finland niet, waar er toch 180.000 zijn.

Hierbij moet echter aangetekend worden dat veel landen hun eilanden niet tellen. Zo is bijvoorbeeld niet bekend hoeveel eilanden er in Canada zijn. Verwacht mag worden dat het veel grotere Canada er meer heeft dan Zweden.

Reacties

reacties