Werk in Zweden? Kies voor zorg of onderwijs!

Op zoek naar werk in Zweden? Verplegers en leraren hebben grote kans snel een baan te vinden. Er is een groot tekort aan personeel in de zorg, meldt het Zweedse bureau voor de statistiek in de banenbarometer 2014.

Werk in Zweden

Zweden heeft operatieverpleegkundigen nodig. Foto: 123rf

Vooral verplegers, kleuterleiders, vrijetijdspedagogen en leraren in wiskunde, natuurwetenschappen en het bijzonder onderwijs zijn gevraagd. Dat probleem speelt al jaren, maar wordt alleen maar groter, constateert het bureau.

Inmiddels neemt ook het tekort toe aan tandartsassistenten en leraren aan de basisschool, met name onderwijzers voor de lagere klassen.

In de verpleging zijn zowel verplegers met een basisopleiding gewild, maar ook gespecialiseerde verpleegkundigen binnen de anesthesie en intensieve zorg, en operatieverpleegkundigen.

Balans en overschot

In andere sectoren van de Zweedse economie is er veel meer sprake van een balans. De komende jaren worden wel nieuwe kansen verwacht voor architecten en ingenieurs met specialisaties in de bouw en elektronica.

Er zijn ook beroepen waarvoor de uitzichten duister zijn door hevige concurrentie op de arbeidsmarkt. Hierbij gaat het onder meer om journalisten, personeelsmedewerkers, gedragswetenschappers en dierenartsen.

Diplomawaardering

Wie in Zweden in de zorg of het onderwijs wil werken, doet er goed aan om het diploma te laten waarderen. Dit kan gratis bij Universitets- och Högskolerådet. Je moet wel een paar maanden geduld hebben voor je de beoordeling ontvangt.

Het is mogelijk dat je het advies krijgt om bijscholing te volgen. Daarnaast is het altijd aangeraden en in de meeste beroepen essentieel dat je Zweeds op een goed niveau staat.

Hier zijn tips voor het zoeken naar werk in Zweden

Reacties

reacties

Lees meer over:, , ,