Waarom zijn er zo veel Zweedse thrillers?

Zweedse thrillers

Bewakingspersoneel in Stockholm. Foto: Sigfrid Lundberg

In Zweden worden jaarlijks amper honderd mensen vermoord. In Zweedse thrillers gaan er elk jaar veel meer voor de bijl. En neem dat laatste maar letterlijk.

Marc Pennartz zocht uit waarom de Zweden, die toch wonen in een van de veiligste landen ter wereld, zo graag misdaadverhalen schrijven. Hij schreef er een lang artikel over. De boeken van Stieg Larsson, Henning Mankell en nieuwere namen als Lars Kepler en Hjorth & Rosenfeldt spreken een miljoenenpubliek aan.

Honderd Zweedse thrillers per jaar

Het aantal spannende boeken dat uitgeverijen in Zweden uitgeven neemt ook almaar toe. Tegenwoordig gaat het om zeker honderd nieuwe titels per jaar, waarvan een almaar groeiend aantal wordt vertaald. En het blijft niet bij boeken.

Scandinavische thrillers zijn ook op het witte doek en het televisiescherm vaste prik geworden. In Nederland wordt nu bijvoorbeeld Beck uitgezonden, op Canvas in België de serie Midnight Sun. Ook op Netflix zijn steeds meer Zweedse series.

Er is dus geld mee te verdienen. Maar er zijn meer redenen waarom er zo veel Zweedse thrillers zijn. Zo blijken Zweedse auteurs de boeken vaak te gebruiken om eigen, traumatische ervaringen van zich af te schrijven. Ook worden misdaadromans gezien als een middel om maatschappijkritiek te uiten. Dat begon al in de jaren zestig. Landschap en cultuur in Zweden zorgen voor een ideale setting.

Literaire traditie

Wie dieper graaft, komt tot de conclusie dat Scandinavische thrillers aansluiten bij een aloude literaire traditie, ook al menen nog altijd veel mensen dat misdaadverhalen niet tot de literatuur behoren. “Waarom pakt iemand een motorzaag om een zakenman aan de vissen te kunnen voeren? Enkele entertainers en opportunisten daargelaten, willen de Zweedse auteurs hun lezers aan het denken zetten”, schrijft Pennartz.

Het uitgebreide artikel van Marc Pennartz, 10 redenen waarom Zweden zo veel thrillers schrijven, is onder meer te lezen op Reporters Online en via Blendle.

Reacties

reacties

Lees meer over:,