Is de moordenaar van Olof Palme dan toch bekend?

Reconstructie van de moord op Palme. Foto: politie Zweden

Ook 31 jaar na de moord op de Zweedse premier Olof Palme kennen we de dader niet. Of wel? Vooraanstaande rechercheurs en forensische profilers zijn het al jaren eens: de moordenaar heette Christer Andersson.

Olof Palme werd op 28 februari 1986 doodgeschoten op straat in Stockholm. Hij wandelde die avond naar huis met zijn vrouw, na een bezoekje aan de bioscoop. De dader ontkwam. De misdaad, die Zweden diep schokte, wordt vaak beschouwd als de “Europese Kennedy-moord” vanwege de vele speculaties en complottheorieën.

Tips of tijdverlies?

De twee grootste Zweedse kranten, Aftonbladet en Expressen, voeren al ruim drie decennia een gevecht om primeurs over de moord op de charismatische Palme. Telkens rond de 28e februari komen ze met “nieuws” dat achteraf vaak opgewarmde ouwe hap blijkt. Dan is er weer een “nieuwe getuige” die zich plots herinnert een mysterieuze man met een walkietalkie te hebben gezien. Of er is iemand die zeker weet dat er die nacht een Russische of Zuid-Afrikaanse geheim agent in Stockholm was.

Voor de politie, die de moord nog steeds onderzoekt, zijn dit soort tips eerder tijdverlies. Na zo veel jaar zijn ze amper te controleren. Zelfs al zijn ze waar, is er nog geen verband bewezen met de moord. Bovendien, menig politieman kent de dader al lang: Christer Andersson. Niet te verwarren met Christer Pettersson, een bandiet die eerder (onterecht) van de moord werd beschuldigd.

Zonderling man

Christer Andersson was een zonderling man, in veel opzichten. Hij was enkele jaren zeer rijk en daarna zeer arm, woonde een groot deel van zijn volwassen leven bij zijn moeder, werd veroordeeld voor dierenmishandeling en was een uitstekend schutter.

Lennart Gustafsson, de enige rechercheur die drie decennia onafgebroken op deze zaak zat, is overtuigd van zijn schuld. Het probleem met Andersson is dat hij intussen zelf is overleden. Toen hij leefde, was hij zo slim het belangrijkste bewijsmateriaal te laten verdwijnen. Dus stierf hij als een vrij man, zij het allerminst gelukkig.

Wie meer over hem wil weten, verwijzen we graag naar dit uitvoerige verhaal op Reporters Online en Blendle, het eerste, Nederlandse artikel dat de persoon Andersson en de verdenkingen tegen hem beschrijft.

Reacties

reacties

Lees meer over:,