Gaat terreurdaad Zweden veranderen?

Terreur Stockholm

Zweden verwacht nu meer politiebewaking. Foto: Håkan Dahlström

Bij een terroristische aanslag in het centrum van Stockholm zijn vrijdag 7 april 2017 vier mensen om het leven gekomen. Vijftien personen raakten gewond. De vermoedelijke dader is later die avond aangehouden in Märsta, ten noorden van de Zweedse hoofdstad. De vraag is nu of deze terreurdaad Zweden gaat veranderen.

De man kaapte gistermiddag een vrachtwagen van bierbrouwer Spendrups die bij een restaurant drank aan het lossen was. Hij reed om 14.53 uur op hoge snelheid Drottningatan in, de bekendste winkelstraat van Stockholm. Daar was het zoals elke vrijdagmiddag druk. De truck maaide talloze mensen omver en ramde zich uiteindelijk in de etalage van warenhuis Åhléns.

In de cabine van de wagen vond de politie een “technische uitrusting” die er “niet thuishoorde”. Media spraken eerder van een tas met explosieven.

De verdachte van de aanslag.

Wie is de dader?

De politie bevestigde later de aanhouding van een 39-jarige man met de Oezbeekse nationaliteit. Volgens gegevens van Aftonbladet zou de bestuurder van de truck zelf gewond zijn geraakt, waarna hij bloedend de metrogangen in ging. De metro reed voor zijn neus weg, waarna hij doorliep naar het station en de exprestrein naar het vliegveld Arlanda nam. Van daaruit nam hij een bus naar Märsta. Hij ging naar een benzinestation en zou daar hebben gezegd dat hij de dader was.

De politie verspreidde een foto van de man, waarna vanuit Märsta een tip binnenkwam.

Over de motieven is nog niets bekend. Vermoed wordt dat de man een aanhanger van de terreurgroep IS is. De aanslag lijkt sterk op eerdere terreurdaden in Nice, Berlijn en Londen waarbij ook een vrachtwagen als wapen diende. Vooralsnog lijkt het wel een eenmansactie. De politie sluit medeplichtigen evenwel niet uit.

Verandert Zweden nu?

Velen stellen zich nu de vraag of Zweden door de aanslag zal veranderen. Uiteraard wordt de koppeling gelegd naar de moslimbevolking. Kranten in Nederland en België spreken over het einde van de utopische samenleving die Zweden vaak verbeeldt. Volgens dit artikel van Marc Pennartz zal het echter niet zo’n vaart lopen. Hij denkt dat de Zweed eerder zal reageren met meer beveiliging, en verwacht dat de kalmte en beheersing die de Zweden eigen is het uiteindelijk zal winnen.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,