Emigreren naar Zweden doe je niet onvoorbereid. Niet ieders situatie is hetzelfde, maar onderstaand overzicht geeft je de nodige handvatten. Het is een stappenplan dat je kunt aanpassen aan jouw omstandigheden. Volg de links voor meer informatie.

1. Ga eerst op vakantie

Er zijn mensen die beslissen om naar Zweden te emigreren zonder dat ze er ooit geweest zijn. Voor sommigen werkt het misschien, maar over het algemeen is het beter eerst te gaan kijken. Zweden is een heel ander land dan Nederland of België. Niet alleen landschap en klimaat verschillen, ook de cultuur is niet hetzelfde. Het kan best dat het land helemaal niet bij jou past. Ga daarom op vakantie in Zweden voor je een besluit neemt. Het liefst een paar keer, op verschillende plaatsen en niet alleen in de zomer. Je zult er immers ook wonen als het klimaat zich van een minder vrolijke kant laat zien.

2. Beslis wat je gaat doen en waar

Emigreren naar Zweden

Steeds meer mensen emigreren naar Zweden. Foto: Stefan Holm

Ook in Zweden moet er brood op de plank komen. Het is niet altijd mogelijk om je oorspronkelijke beroep in Zweden uit te oefenen. Waar je in Zweden wilt gaat wonen kan hierbij een grote rol spelen. Sommige beroepen zijn alleen zeer plaatselijk gewild. Ook een eigen zaak is vaak afhankelijk van de lokale situatie. Beslis verder of je in een dorp of stad of op het platteland wil zitten. Als je nog niet zeker bent wat je wilt gaan doen, is het verstandig eerst over al deze dingen na te denken voor je beslist waar in Zweden je gaat wonen. Ga je emigreren naar Zweden met een pensioen of WAO (doorgaans geen probleem), neem dan contact op met de uitkerende instantie en laat je goed voorlichten.

3. Leer Zweeds

Engels is handig in het begin, maar om er te wonen en te werken is kennis van de Zweedse taal veelal onontbeerlijk. Gelukkig kun je al voor je emigreert beginnen met Zweeds leren. Er zijn meerdere zelfstudiecursussen op de markt en je kunt via volksuniversiteiten en privéleraren ook met begeleiding de taal onder de knie krijgen. Kijk naar Zweedse tv op Internet. Zo leer je mensen verstaan (kan moeilijker zijn dan je denkt) en het helpt bij de uitspraak. Lukt het niet, dan begin na aankomst in Zweden met de cursus Svenska för Invandrare. Gratis te volgen in haast elke gemeente.

4. Solliciteer of maak een ondernemingsplan

Hoewel het moeilijk is, zijn er mensen die vanuit het buitenland een baan vinden in Zweden. Je kunt dus zelfs al gaan solliciteren. Er zijn ook mensen die zichzelf ter plaatse aanbieden als onbetaald stagiair. Dan heb je al iets Zweeds voor op je CV. Arbetsförmedlingen heeft de meeste vacatures. Je kunt in Zweden ook je diploma laten waarderen. Ga je voor jezelf beginnen, maak dan een serieus ondernemingsplan of op zijn minst, een eerste opzet. Doe marktonderzoek in de regio waarin je je wilt vestigen. Bereken de kosten van je bedrijf en de geschatte inkomsten. Wees realistisch en reken jezelf niet rijk. Formeel je eigen bedrijf oprichten kun je direct na aankomst in Zweden (is het handigst). De rechtsvorm kan hierbij wel een rol spelen.

5. Koop of huur een huis Zweden

Via Booli, dat de populaire huizensites Hemnet en Blocket Bostad combineert, is het makkelijk zoeken naar huizen in Zweden. Heb je iets gevonden, ga dan kijken, en bezichtig dan ook enkele alternatieven. Bel liever, want op email krijg je niet altijd een reactie. Een huis kopen in Zweden gaat via een biedingssysteem. De website Emigreren naar Zweden bevat veel bruikbare tips over huizen kopen in Zweden. Meestal wint degene die het meeste biedt en een aanbetaling van 10 procent doet. Het contract tekenen doe je ter plekke. Heb je een hypotheek nodig, praat dan met een bank in de gemeente waarin het huis staat. Je kunt ook huren. Dan ben je flexibel. Huurwoningen in kleinere gemeenten zijn vaak niet zo moeilijk te vinden, maar in steden zijn lange wachtlijsten. Kvalster heeft een groot aanbod.

6. Denk aan de kinderen

Zweden is kindvriendelijk

Zweden is een kindvriendelijk land. Foto: DNZ

Kinderen beleven een emigratie anders dan volwassenen. Vaak zijn ze er veel minder (of helemaal niet) enthousiast over. Ze moeten vriend(inn)en achterlaten, een nieuwe taal leren en van school veranderen. Informeer ze daarom over elke stap en benadruk de leuke kanten. Denk aan de mogelijkheden voor school en vrije tijd als je een woning op het oog hebt. Kinderen wennen gelukkig snel aan een nieuwe situatie. En met gratis onderwijs, gratis medische zorg en een goed geregelde opvang ga je in ieder geval naar een kindvriendelijk land.

7. Tijd om te verhuizen naar Zweden

Alles besloten? Licht familie en vrienden in, en geef desgewenst een afscheidsfeestje. Reken op emotioneel verwarrende tijden. Jij laat iets achter, anderen verliezen iets (jou!). Het feitelijke verhuizen verloopt niet veel anders dan verhuizen binnen je eigen land, maar een verhuiswagen naar Zweden sturen kost natuurlijk een paar euro meer. Vraag offertes aan minstens drie verhuisbedrijven. De prijzen kunnen duizenden euro’s uiteenlopen. Het is meestal voordelig als je de verhuiswagen deelt met een ander die dezelfde richting uit gaat, maar dan moet je niet te veel spullen hebben.

8. Nederland/België verlaten

Meestal moet je een baan opzeggen en een huis verkopen voor de emigratie naar Zweden. Het verkopen van je huis kan lang duren. Om te voorkomen dat je in Zweden belast wordt over de winst uit verkoop, is het aangeraden het huis te verkopen voor je emigreert. Eventueel kan je een huurder zoeken. Apropos belasting, je moet je emigratie aanmelden bij de belastingdienst in Nederland/België en een afsluitende aangifte indienen. Om te vermijden dat je een tijd onverzekerd bent, schrijf je je het best pas uit als inwoner van Nederland/België als je je Zweedse persoonsnummer hebt en in Zweden verzekerd bent. Zeg ook dan pas je Nederlandse/Belgische ziektekostenverzekering op.

9. Papierwerk regelen in Zweden

Ga na aankomst in Zweden zo snel mogelijk naar het belastingkantoor (Skatteverket) in je regio om een persoonsnummer aan te vragen. Anders ben je niet verzekerd en kun je vaak niet eens een telefoonabonnement afsluiten. Het persoonsnummer krijg je als je kunt bewijzen werk of een eigen bedrijf te hebben, pensioen of eigen vermogen. In het laatste geval moet je wel een ziektekostenverzekering uit Nederland of België overleggen voor een jaar. EU-burgers hebben meestal automatisch verblijfsrecht in Zweden, maar er zijn uitzonderingsgevallen die zich toch bij de immigratiedienst moeten melden. Wie werkt kan zich na ontvangst van het persoonsnummer registreren bij Försäkringskassan voor de ziektekostenverzekering en eventueel kinderbijslag. Vergeet ook niet verzekeringen af te sluiten voor woning, inboedel en auto. Dit kan via diverse particuliere maatschappijen. Ook een bankrekening is natuurlijk handig. Banken vind je overal in Zweden.

10. Auto en huisdieren meenemen

De eenvoudigste manier om je auto in te voeren, is door ermee naar Zweden te rijden en een afspraak te maken met de plaatselijke autokeuring. Je moet ook een aankoopbewijs en een registratiebewijs uit je land van herkomst hebben. Meer details vind je bij Transportstyrelsen. Het meenemen van een hond of kat is niet meer zo moeilijk als vroeger, maar vraagt (ook qua tijd) nogal wat voorbereiding en moet zorgvuldig gebeuren, wil je niet in de problemen komen. Jordbruksverket vertelt hoe je dit moet doen. Hier kun je ook informatie vinden over het invoeren van andere dieren.

Klik hier voor ons archief met nieuws en artikelen over emigreren naar Zweden